Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Click - Music Icons of the 70’s

Sterren die tot de verbeelding spreken

Joep Bruijnjé portretteerde voor Muziekkrant Oor van 1979 tot en met 1981 een reeks wereldsterren in de dop zoals Talking Heads, Michael Jackson, Phil Collins, Herman Brood, Prince, The Police en U2 - jonge artiesten op tournee in Nederland, aan het begin van hun carrière.

Zijn eigen kijk op de wereldsterren in spé en het gemak waarmee hij met ze om ging, leverde een serie ‘vintage portraits’ op.

Deze prenten zijn uniek omdat ze – op een enkele publicatie in Oor na – nergens te zien zijn geweest totdat de fotograaf besloot de negatieven af te stoffen en (digitaal) te retoucheren.

"Popmuzikanten fotograferen is topsport," schrijft Barend Toet in een beschouwing over het werk van Bruijnjé die in de uitgave is opgenomen. "Alleen diegenen die alle benodigde technieken volledig onder de knie hebben, zullen erin slagen om met een goed belicht, origineel, overtuigend beeld thuis te komen dat ook jaren later nog boeit."

Bruijnjé legde sterren vast die tot de verbeelding zijn blijven spreken – en met wie de fans van toen ook nu nog een band hebben. Zijn portretten roepen de vitale, optimistische sfeer van die periode op en vormen een aanvulling op de bestaande beeld-documentatie.

foto: Joep Bruijnj�
Herman Brood

Voormalig hoofdredacteur Jan Maarten de Winter, die Bruijnjé de kans gaf zijn kunsten te laten zien, schetst in een voorwoord de sfeer op de Oor-redactie rond die tijd: "De genres vertakten zich waar je bij stond. Je had dinosauriërs als Neil Young en David Bowie en jonge helden als U2 en Talking Heads. Anton Corbijn was – bewust of onbewust - bezig met de opmaat van een internationale carrière. Het blad kwam fotografen te kort om alle concerten en geïnterviewden vast te leggen."

De Winter schakelde de jonge en volstrekt onbekende Bruijnjé in en stuurde hem naar George Benson. "Dat ging goed."

De korte biografische stukjes bij de foto’s zijn van de hand van Barend Toet en geven net dat beetje achtergrond dat nuttig is bij het kijken naar de foto’s.

Click - Music Icons of the 70’s - Foto’s: Joep Bruijnjé, teksten: Barend Toet
Pagina’s: 152
Prijs: € 39,95
Uitgever: Thieme Art

Redactie
| 12-03-2008
lifestyle