Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Plat reflexje – Olympus E-420

Olympus lanceert de E-420 in combinatie met een superplat standaardobjectief

Een reflexcamera platter maken kan niet. De afstand tussen de sensor en de bajonetvatting ligt nu eenmaal vast. Maar met een plat objectief kun je natuurlijk heel wat ruimtewinst scoren. Het nu geïntroduceerde 2,8/25 mm objectief steekt slechts 0,9 cm uit de body. Nieuw is dit type objectief overigens niet. Pentax maakt er al een tijdje werk van, en in z’n kleinbeeldperiode had Olympus ook een redelijk platte 1,8/40 mm.

Voor alle duidelijkheid: het is geen zoom. Wil je je onderwerp groter of kleiner in beeld, dan zul je je voeten moeten gebruiken. Frappant is dat Olympus koos voor een 25 mm brandpuntsafstand. Als je de cropfactor van 2x meeneemt precies equivalent aan het klassieke 50 mm standaardobjectief uit de tijd dat zoomobjectieven nog verre van vanzelfsprekend waren.

Qua beeldhoek precies tussen tele en groothoek in. Maar dat betekent ook: net te weinig tele, of net te weinig groothoek. Beter was het geweest als Olympus had gekozen voor een 20 of 17 mm. Dan heb je een licht groothoekig snapshot-objectief, goed passend bij het jaszakkarakter van deze camera. Maar dat zal dan ook vast nog wel komen.

Contrastdetectie

De camera nu. Hij bouwt voort op de E-410, en dat was al een interessant reflexje: licht en klein, live view, antidust. Boordevol functies, maar ook te gebruiken op het niveau van de doorsnee compactcamerabezitter. De kloof met de compactcamera is op de 420 nog kleiner gemaakt door toepassing van contrastdetectie-autofocus bij live view.

Bij de E-410 (en 400 en 510) moest voor autofocus in de live view stand de spiegel eventjes terugklappen, wat nogal vertragend werkte. Nu wordt er op het live beeld zelf scherpgesteld (zoals bijvoorbeeld bij de Nikon D300). Ook afkomstig uit de compactwereld is de gezichtsdetectie: ziet de camera in de live view stand een gezicht in beeld, dan stelt hij daarop automatisch scherp. Het lcd-scherm werd ook iets groter, en extra helder.

Toegevoegd werden verder: schaduwaanpassingstechnologie, draadloze flitssturing (à la E-3) en een verbeterde preview, waardoor de resultaten van onder meer je belichtingsinstelling optimaal in live view te beoordelen zijn. Wat er niet op zit: antishake, en dat is gewoon erg jammer. Want ook liefhebbers van een zo klein mogelijke reflex willen dat.

Meer info: www.olympus.nl

L. Polder
| 05-03-2008
Boeken algemeen