Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

De favoriete foto van...

Natuurfotograaf Jan Vermeer

'Het intieme portret van de koningsalbatros staat hoog op mijn lijst. Waarom? De foto is gemaakt in december 2004 tijdens een van mijn reizen naar Antarctica. Ik had een boekje meegenomen, zelf geprint en gebonden, een soort A4-portfolio van veertig pagina’s met ongeveer zeventig foto’s, dat ik dan aan belangstellenden aan boord kon uitlenen. Een Amerikaan wilde het kopen, maar dat ging natuurlijk niet, het was mijn enige exemplaar.

Aan het einde van de reis vond er – dat is een traditie - een veiling van allerlei voorwerpen voor een goed doel plaats, in dit geval de Save the Albatross Foundation. Je moet weten dat van de 22 soorten albatrossen er 17 op de lijst van ernstig bedreigde diersoorten staan.

Nou ja, daarvoor wilde ik mijn boekje wel afstaan, te beginnen met 2.000 dollar. Op het moment dat het hoogste bod 2.200 was, stond die ene Amerikaan op en bood zonder blikken of blozen 5.000 dollar! Ja, toen werd het wel even stil in de lounge, alhoewel mijn knieën knikten… Je zou dus kunnen zeggen dat de albatros een icoon voor mij is geworden.

De precieze plaats van locatie is trouwens het redelijk geïsoleerde Campbell Island. Ik heb een paar uur naast deze immense vogel gezeten totdat ik plotseling dit beeld in de zoeker zag. Ze hebben een spanwijdte van drie meter! Vooral het feit dat ik in de wereld van de albatros werd toegelaten, heeft mij bijzonder geraakt.'

Naam: Jan Vermeer (1962)
Woonplaats: Apeldoorn
Portfolio: Foto Natura
Info: www.janvermeer.nl

Cees Visser
| 05-03-2008
Boeken algemeen