Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Beeldschoon water

Drents water tot op de bodem bekeken

Op 22 februari is bij In Boekvorm Uitgevers een uniek boek verschenen over de onderwaterwereld van Drenthe. In opdracht van de Drentse Milieu Federatie heeft onderwaterfotograaf Willem Kolvoort de wonderlijke wereld van de Drentse wateren in beeld gebracht.

Beelschoon water laat zien hoe mooi de wereld onder water kan zijn als het water van goede kwaliteit is. Schoon, helder water met alle planten en dieren die in de Drentse wateren thuishoren. En zo schoon dat je er zonder problemen in kunt zwemmen.

Het gaat over Drents water. Drenthe heeft een uniek watersysteem. Het is de enige provincie die alleen water van eigen bodem afvoert. De Drentse beken staan in Beelschoon water in het middelpunt. De beken staan in verbinding met sloten, kanalen en meren.

In negen hoofdstukken wordt getoond hoe de onderlinge relaties tussen deze typen water liggen. En hoe het met hun kwaliteit is gesteld. De Drentse vennen zijn daarnaast ook heel bijzonder, omdat ze niet in verbinding staan met andere wateren. Veel vennen zijn sinds de middeleeuwen ontstaan door het afgraven van turf in kleine hoogveengebiedjes op de hei.

In de loop van de twintigste eeuw hebben de Drentse beken vooral ten behoeve van de landbouw moeten inboeten aan ecologische kwaliteit. Er moest veel gebeuren om het water in Drenthe weer schoon te krijgen.

Beelschoon water laat zien wat er de laatste jaren is gedaan om de kwaliteit van de Drentse onderwaterwereld te verbeteren. En dan meteen het resultaat hiervan. Op allerlei plaatsen tonen de foto's van Willem Kolvoort prachtig water vanonder de oppervlakte bekeken.

foto: Willem Kolvoort
Gele plomp met posthorenslak SWWK

Op veel plaatsen bleken beken en sloten nog zo troebel dat Willem Kolvoort zijn camera maar beter in de auto kon laten liggen. Er moet dus nog veel gedaan worden de komende jaren om het water in Drenthe helemaal 'beeldschoon' te krijgen.

De gele plomp in de oude loop van de Amerdiep wijst op een voedselrijke bodem. Een posthoornslak graast op het onderwaterblad van de gele plomp. De plant heeft namelijk zowel drijfbladeren als onderwaterbladeren.

Beeldschoon water - Auteur: Bertus Boivin - Foto's Willem Kolvoort
Pagina’s: 120
Prijs: € 19,50
Uitgever: In Boekvorm Uitgevers
ISBN: 9789077548493

BESTEL DIT BOEK:

Redactie
| 11-03-2008
Boeken algemeen