Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

Fotojournalistiek

Wonderlijke momentopnamen van de geschiedenis

Andy Steel heeft in Fotojournalistiek een verzameling foto's van dertig fotografen bijeengebracht die een indrukwekkend verslag vormen van een aantal gebeurtenissen die de laatste jaren de wereld hebben getekend.

De foto's van bekende gebeurtenissen blijven meestal wel hangen, echter de fotojournalisten achter de foto, die veel risico's nemen een foto te maken, blijven vaak onbekend bij het publiek.

Dit boek is dan ook een eerbetoon aan het werk van dertig van 's werelds toonaangevende fotojournalisten, waaronder Eve Arnold, Patrick Brown, Dan Chung, Adrian Fisk, David Høgsholt, Karim Ben Khelifa, Don McCullin, Zed Nelson, Sebastião Salgado, Bruno Stevens en Paolo Woods. Het huldigt werk dat afwisselend moedig, provocatief, prachtig, verhelderend en vaak schokkend genoemd kan worden.

In Fotojournalistiek zien we recente doch tijdloze gebeurtenissen, van oorlog en onrust tot documentaire plaatjes van het alledaagse leven. De interviews met de fotografen, waarin het verhaal achter elke foto, hun techniek en hun inspiratie uit de doeken wordt gedaan, onthullen de menselijke verhalen achter deze "wonderlijke momentopnamen van de geschiedenis".

Beelden gemaakt met de intentie om de manier waarop men naar de wereld kijkt te veranderen...

foto: Jeff Mitchell
Glasgow, Schotland, 1999

Zo is er humor. Jeff Mitchell die Prins Charles zonder het zelf te weten betrapte op een bijzondere gezichtsuitdrukking: "[...] ik geloof niet dat hij zich ervan bewust was dat hij zo'n gek gezicht trok. Ik gebruikte een 300 mm-objectief, dus hij was een flink stuk van mij verwijderd [...] pas toen ik weer terug was om de foto's af te werken, zei een collega tegen me: "Dat plaatje is een echte knaller!" Uiteindelijk won ik er in 1999 een Guildhall Picture Editor's Award in de categorie Koningshuis mee."

Zo is er drama. Patrick Brown: "[...] Deze twee hoertjes uit het binnenland van Birma maken zich klaar voor de avond in de grensstad Ranong, in het zuiden van Thailand. Ze hebben beiden huisarrest tot ze hun schulden aan de mamasan die hun bordeel runt, hebben afbetaald. Het aantal hiv-besmettingen [...] wordt geschat op dertig tot veertig procent van de bevolking."

foto: Patrick Brown
Ranong, Thais-Birmese grens

'In wezen,' zegt Brown, 'is het Westen zo vol van zichzelf dat het de wereld door een roze bril bekijkt. Het wil helemaal niet weten wat er elders op aarde gebeurt.'

Andy Steel is een beroemd journalist en fotograaf die over de hele wereld heeft gewerkt aan uiteenlopende reportage- en reclameprojecten. In de loop van zijn carrière heeft hij een groot netwerk van contacten opgebouwd met vooraanstaande instanties uit de fotowereld, waaronder Foto8, Professional Photographer en Getty Images. Ook schreef hij over diverse onderwerpen voor de Britse pers, zoals The Daily Express en The Guardian.

Fotojournalistiek kan volgens Steel fungeren als "katalysator voor ons bewustzijn, onze intelligentie en boven alles ons geweten. De foto's in dit boek zijn een dwarsdoorsnede van de toestand van onze schitterende en zich eeuwig ontwikkelende planeet."

Een boeiend naslagwerk.

Fotojournalistiek - Andy Steel
Pagina’s: 176
Prijs: € 18,90
Uitgever: Taschen/Librero
ISBN: 9789057648274

BESTEL DIT BOEK:

Gertrude Boers
| 04-03-2008
lifestyle