Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Sekonic kleurtemperatuurmeter voor digitale fotografie

Gewone kleurtemperatuurmeters – ze zijn er haast niet meer – zijn afgestemd op film. De nieuwe Sekonic Prodigi Color C-500 ook op digitale opnametechniek.

Digitale camera’s meten zelf hun kleurbalans en corrigeren die. Gaat dat niet naar wens, en dat is heel goed mogelijk, dan kun je zelf een vaste witbalansinstelling kiezen. Kom je er zo nog niet uit, dan maak je een eigen witbalansinstelling. Het lijkt dat je zo prima zonder kleurtemperatuurmeter kunt.

Toch nam de laatste jaren de vraag ernaar juist toe. Naar een onafhankelijk instrument, dat het opvallende licht meet, dat je als vaste waarde in je kleurbewakingsketen kunt inzetten.

Niet gek dus dat Sekonic nu met een eigentijdse kleurtemperatuurmeter komt, die is afgestemd op de kleurregistratie door beeldsensors van camera’s. Voor elke hoofdkleur – rood, groen en blauw - is er een sensor. De meetkop heeft echter vier sensors. Omdat de karakteristiek voor rood bij film en digitale registratie nogal verschilt, werden twee verschillende roodsensors ontwikkeld.

De aanduiding kan plaatsvinden in Kelvin maar ook in filtercompensatiewaarden. Het is afhankelijk van het gebruikte cameratype welke waarde gekozen moet worden.

Van de meter is ook een R-versie leverbaar, die is uitgerust met een radiografische flitsontsteker (voor het meten van flitslicht druk je op de meetknop en de flitsers worden automatisch ontstoken). Sekonic past het radioslave-systeem toe van de veel gebruikte Pocket Wizard.

Meer informatie: Mamiya, Sekonic.

L. Polder
| 27-02-2008
lifestyle