Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Software

Aperture 2

Na ruim twee jaar komt Apple met Aperture 2, een geheel nieuwe versie van Apple's RAW workflow tool. De eerste 1.0 versie schoot op vele punten te kort. Deze was vooral traag en al snel kwam Apple met de noodzakelijke updates. De laatst uitgebrachte versie was 1.5.6. De onlangs gelanceerde versie belooft veel. En na een eerste week testen en er mee werken kan ik beamen dat veel hiervan wordt waargemaakt.

Snelheid - quickview

De snelheid is aanzienlijk verbeterd, weliswaar middels een "trucje" welke het mogelijk maakt snel door foto's heen te bladeren, dit heet quickview. Embedded jpeg previews in de RAW files worden dan gebruikt om te bladeren door foto's. Deze truc versnelt de selectie van foto's na een shoot aanzienlijk.

Stel je voor: je hebt net een bruidsreportage gehad en je hebt 1000 foto's geschoten. Uit deze bulk moeten snel 4 speciale platen geselecteerd en bewerkt worden. Een enorm voordeel is dan gelijk de veel snellere import. Previews worden direct uit de RAW files gehaald en hoeven niet eerst allemaal 'berekend' te worden.

Eenmaal alles geïmporteerd kan de selectie beginnen. Door quickview te selecteren worden de embedded jpeg previews van de RAW files geladen en niet de RAW files zelf.

Quickview button

Dit versnelt het bladeren door de foto's. Bewerkingen kunnen in deze modus uiteraard niet worden uitgevoerd. Quickview is echter net zo gemakkelijk weer uit te schakelen bij de gevonden foto om bewerkingen uit te kunnen voeren, en de vernieuwde Loupe laat gelukkig wel de beeldinformatie van de RAW file zien. Dus details beoordeel je in de quickview modus wel op de originele RAW. De snelheid is dus een van de belangrijkste updates van de 2 versie.

HUD - Inspector

Een andere zeer belangrijke wijziging is de HUD (HUD staat voor Heads Up Display) en komt uit de vliegerswereld, in een cockpit van een F16 worden allerlei gegevens op de helm geprojecteerd. In Apple software word dit vaker gebruikt om tools weer te geven. Het zat al in de eerste versie van Aperture, echter nu zitten alle functies in de HUD, en daarmee is de HUD eigenlijk hetzelfde als de inspecter in de viewer.

Het bevat een project keuze tab, een metadata editor tab en de adjustments tab. Precies hetzelfde als de inspecter dus, en da's handig. In Full screen modus heb je precies dezelfde tools zwevend boven of naast je foto als in de viewer met rechts de inspector.

Snel metadata per foto in full-screen editen is hiermee gewoon mogelijk, het schakelen tussen volledige beelschermweergave modus en viewer kan vanaf versie 2 achterwege worden gelaten. Sterker nog, je kunt de hele tijd al je werk doen in volledige schermweergave.

Retouche

Een andere belangrijke vernieuwing zit in het retoucheer gereedschap. In de repair modus zit een optie 'detect edges'. Deze optie zorgt ervoor dat er bij het retoucheren rekening wordt gehouden met randen die niet moeten worden verwijderd. Bijvoorbeeld een takje uit het hoofd van een persoon.

Ruisreductie

Ook met betrekking tot ruisreductie is veel veranderd. De nieuwe RAW 2.0 decoder van Apple zorgt al voor reductie middels de auto ruisreductie. Het was echter wel even zoeken naar een functie om de kleurruis te verminderen. Het blijkt dat dit nu kan met de Moire en Radius instellingen in de RAW 2.0 decoder. Een iets andere benaming dan verwacht. Uitleg hierover is te vinden in een tutorial video van Apple.

Tethered shooting

Door middel van tethered shooting kan direct vanuit Aperture een foto worden gemaakt met een camera die via USB of FireWire is verbonden met de Mac. De foto wordt dan direct in de Aperture bibliotheek opgenomen. Voor studiofotografen een zeer handige aanvulling. Een lijst met ondersteunde camera's is te vinden op http://www.apple.com/aperture/raw/cameras.html.

Conclusie

Na een week met Aperture 2 stoeien kan ik alleen maar concluderen dat Aperture volwassen is geworden. Aperture is vooral sneller, heeft een betere export kwaliteit en is handiger (HUD inspector). De mildere prijs is ook zeker noemenswaardig.

Voor nieuwe instappers komt dat neer op een kleine €199,00. Aperture 1.x bezitters zijn slechts €99,00 armer. In vergelijking tot de concurrentie: Bibble Pro 4.9 kost $129,95 en komt effectief op ongeveer €120,00. Adobe Photoshop Lightroom 1.3 is te krijgen voor €296,31 en daarmee de duurste van de drie.

Wat de prijs betreft probeert Apple duidelijk Lightroom de loef af te steken. Lightroom heeft een groter marktaandeel, niet alleen omdat deze toepassing ook op het windows platform draait. Ook onder Apple gebruikers is het marktaandeel Lightroom groter. Deze Aperture 2 versie kan hierin zeker verandering brengen.

Leesvoer

Volledige handleiding, forums, update en tips
Demonstraties
100 nieuwe features

Luc Lodder
| 26-02-2008
Boeken algemeen