Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Monumentaal fotowerk Amsterdam CS

Op donderdag 21 februari wordt een nieuw kunstwerk geplaatst op het Stationseiland Amsterdam Centraal. Op de achterzijde van de winkels op de westelijke voetgangersroute van het Stationseiland is eind 2003 een eerste kunstwerk aangebracht. Aan het begin van elk jaar wordt dit kunstwerk vervangen door een nieuw fotowerk.

Na een jaar zal het huidige werk van Reinier Gerritsen worden vervangen door een nieuw, monumentaal werk van de hand van kunstenaar Marike Schuurman. Het toont een indrukwekkend panoramisch beeld getiteld Traceurs dat op verrassende wijze een relatie aangaat met het stationseiland en de duizenden mensen die daar dagelijks passeren.

foto: Marike Schuurman

Dit monumentale fotowerk onderstreept de functie van het Centraal Station als toegangspoort tot Amsterdam. Het werk is gemaakt in opdracht van Coördinatie Stationseiland in samenwerking met Foam_Fotografiemuseum Amsterdam en het Amsterdams Fonds voor de Kunst.

In 2007 heeft Marike Schuurman foto’s gemaakt van Traceurs, de beoefenaars van de in Frankrijk ontstane filosofie 'Parkour', de kunst van het voortbewegen. 'Traceurs' gebruiken hun lichaam om architectonische hindernissen op een zo efficiënt mogelijke manier te overwinnen. Naast de fysieke kant is de filosofie achter deze discipline, de vrijheid en het verleggen van grenzen, het allerbelangrijkste. Parkour is gericht op een voorwaartse beweging.

Volgens Coördinatie Stationseiland is de filosofie van 'Parkour' uitermate geschikt als uitgangspunt van een nieuw fotowerk. Alle werkzaamheden rondom het station zijn immers gericht op het realiseren van een zo efficiënt mogelijk vervoer. Daarnaast worden vanuit deze filosofie de vele obstakels die nu op het Stationsplein aanwezig zijn, omgevormd van een negatieve tot een positieve aanwezigheid.

Redactie
| 21-02-2008
lifestyle