Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Foto’s Paul Huf voor Rijksmuseum

Op woensdag 20 februari presenteert het Rijksmuseum een nieuwe aanwinst: 63 zwart/wit en kleurenfoto’s die fotograaf Paul Huf (1924-2002) maakte tussen 1941 en 1985.

foto: Foto Paul Huf/MAI
Joop den Uyl

De publiciteitsfoto’s, tot voor kort in het bezit van de weduwe van Huf, tonen vele prominente Nederlanders op het gebied van politiek, kunst, wetenschap, showbusiness en sport.

Onder meer Ramses Shaffy, Mies Bouwman, Joop den Uyl, Conny Stuart, Ossip Zadkine, Johan Cruijff, Sonja Barend, Wim Sonneveld, Boudewijn de Groot, Remco Campert, Jasperina de Jong met Cabaret Lurelei, professor Posthumus, Ellen Vogel, minister Toxopeus, Maarten ’t Hart en Boudewijn Büch werden in de loop van de decennia geportretteerd in onder meer de beroemde studio van Huf. Of, zoals koningin Juliana, zittend op het grasveld voor Soestdijk.

Huf verwierf in de jaren ’60 grote bekendheid als portretfotograaf van ‘bekende Nederlanders’ die hij telkens zeer flatteus wist af te beelden. Bij een groot publiek kreeg hij vooral naam door de foto’s die hij maakte van koningin Juliana en prins Bernhard.

Met zijn reclamecampagnes voor grote bedrijven als KLM en Philips was Huf in de jaren ’70 en ’80 toonaangevend. Tevens ontwierp hij platenhoezen en maakte hij een jarenlang lopende serie reclamefilms onder de titel Vakmanschap is Meesterschap voor het biermerk Grolsch.

De foto’s van Paul Huf zijn verworven in het kader van de nieuwe opstelling van het Rijksmuseum. Na heropening van het hoofdgebouw zal de presentatie van kunst en geschiedenis in de nieuwe opstelling doorlopen tot en met de 20ste eeuw.

Meer info op www.rijksmuseum.nl.

Redactie
| 21-02-2008
Boeken algemeen