Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Genomineerden Sony World Photography Awards

De jury van de door Sony gesponsorde World Photography Awards (WPA) heeft de nominaties voor de Iris d'or vrijgegeven – daaronder elf Nederlanders. De finale van deze voor zowel professionele als amateurs toegankelijke internationale fotocompetitie vindt plaats op 24 april in de Franse badplaats Cannes.

foto: (c) Robin Utrecht; courtesy of Sony World Photography Awards
Soccer Team

"De Sony World Photography Awards etaleert de beste foto’s wereldwijd en zal ontegenzeggelijk fotografieliefhebbers inspireren en prikkelen", aldus documentairefotograaf Tom Stoddart. Het is een prachtig compliment van een gelauwerde fotograaf aan een al even prachtig jaarlijks evenement dat de ambitie koestert het grootste en belangrijkste prijzenfestival in de fotografie te worden.

De organisatie is hard op weg, want de editie van dit jaar trok maar liefst 44.641 professionals en nog eens 25.934 amateurfotografen. Dit overweldigende aantal inzendingen is vandaag teruggebracht naar een kleine tweehonderd kandidaten verdeeld over elf categorieën, van architectuur en sport tot wetenschap en mode.

De genomineerden strijden op 24 april aanstaande om de hoogste eer, te weten de titel Sony World Photography Awards Photographer of the Year voorgesteld als de Iris d'or, plus 25,000 dollar. Voor een van de amateurs wacht een vergelijkbare onderscheiding en 5.000 dollar.

Al even indrukwekkend als het aantal inzendingen is de meer dan honderd koppen tellende jury, die diverse leden uit de crème de la crème van de fotografiewereld kent - waaronder Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin.

In de lijst met genomineerden prijken de namen van elf Nederlanders, met een opvallende vermelding voor Robin Utrecht die zowel in de categorie Naakten als in Sport meedingt naar de hoogste onderscheiding.

foto: (c) Deborah Roffel; courtesy of Sony World Photography Awards
Firmly Caught

Na de prijsuitreiking op 24 april neemt tot en met 25 april een tentoonstelling van het werk van alle finalisten een aanvang met als locatie het Palais des Festivals in Cannes. Verder op het programma een gala-avond tijdens welke de aanwezigen een saluut brengen aan het heden en verleden van de fotografie.

Zo zullen er werken van pioniers als Henri Cartier-Bresson, David Seymour, Robert Capa, Steve McCurry, Eve Arnold en Philip Jones Griffiths te zien zijn, en ontvangt een gearriveerde fotograaf de Lifetime Achievement Award voor zijn of haar contributie aan het vakgebied.

Nederlandse nominaties

Architectuur: professioneel Kees Hageman, amateur Richard Gubbels
Mode: professioneel Eunice Lieveld en Deborah Roffel, amateur Bart Zandbergen
Natuur: amateur Peter Zwitser
Naakten: professioneel Robin Utrecht
Portretten: professioneel Lucia Ganieva en Rob Hornstra
Wetenschap: professioneel Kadir van Lohuizen
Sport: professioneel Robin Utrecht, amateur Iris van den Broek

Info: www.worldphotographyawards.org

Zie ook een eerder artikel over de Sony World Photography Awards.

Cees Visser
| 15-02-2008
Boeken algemeen