Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Brit wint World Press Photo 2007

Tim Hetherington is de winnaar van de World Press Photo 2007. De Britse fotograaf kreeg de prijs voor zijn foto van een Amerikaanse militair die in een bunker uitgeput zijn hand voor zijn gezicht slaat. De foto maakt onderdeel uit van een reportage over de Amerikaanse aanwezigheid in Afghanistan die Hetherington (Liverpool, 1970) in september van vorig jaar in opdracht van het tijdschrift Vanity Fair maakte.

foto: Tim Hetherington, UK for Vanity Fair
World Press Photo 2007, Afghanistan 16 september 2007

Volgens de jury toont de foto niet alleen de vermoeidheid van één man, maar symboliseert het beeld op treffende wijze de vermoeidheid van de Amerikaanse natie. "De foto is geen icoon, geen klap in je gezicht, maar een subtiel beeld dat de kijker aan het denken zet", aldus de juryvoorzitter Gary Knight. Volgens jurylid MaryAnne Golon maakt de foto duidelijk dat "het conflict aan de basis staat van het leven van deze man."

De onderscheiden foto dateert van 16 september 2007 en werd geschoten in de Oost-Afghaanse Korengal Vallei, die al jaren het toneel is van hevige gevechten tussen de Taliban en het Amerikaanse leger. De soldaat op de prijswinnende foto komt bij in de zogeheten Restrepo-bunker, genoemd naar een gesneuvelde collega-militair.

Tim Hetherington, die niet aanwezig was tijdens de bekendmaking van de prijzen, kan onder meer een bedrag van 10.000 euro en een Canon EOS-1Ds Mark III camera tegemoet zien.

Er was ook een Nederlands succes. Pieter ten Hoopen, werkzaam voor het Franse fotoagentschap Agence Vu, legde in de categorie Dagelijks Leven Verhalen beslag op de eerste prijs. Hij maakte een fotoverslag in een Russische provinciestad Kitezh, waaronder een plaat van een brommerrijdende jongeman.

foto: Pieter ten Hoopen, The Netherlands, Agence Vu
Kitezh, the invisible town, Russia

De 51ste editie van de World Press Photo leverde een recordaantal van 5.019 fotografen uit 125 landen en in totaal 80.536 foto's op. Tachtig procent van de deelnemers deed dit digitaal. De prijsuitreiking is op 27 april in de Amsterdamse Oude Kerk, waarna van 29 april tot 22 juni op dezelfde locatie de publieke expositie met een selectie van het werk van de 59 winnaars (uit 23 landen) plaatsvindt. Daarna doet de tentoonstelling wereldwijd meer dan honderd locaties aan.

Voor meer informatie over World Press Photo: www.worldpressphoto.com.

Cees Visser
| 08-02-2008
lifestyle