Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

PMA-nieuws

De afgelopen dagen kwamen er al aardig wat nieuwtjes los van de PMA, de wereldfotobeurs in de VS. Maar er is nog meer...

Tokina 10-24

De mockup van de Alpha 900 (voorlopige naam in de wandelgangen) is het logische vervolg op het nieuws van de lancering van Sony’s fullframe-CMOS met 24 miljoen pixels. Het is zeker dat deze topreflex dit jaar uitkomt, en het is ook zeker dat hij zal zijn uitgerust met beeldstabilisatie ín de camera. Daarmee onderscheidt Sony zich dan natuurlijk buitengewoon slim van fullframeconcurrenten Nikon en Canon.

Verder toonde Sony maar liefst 8 nieuwe objectieven, twee ervan komen binnenkort op de markt: een 2,8/24-70 en een 4-5,5/70-300; de overige exemplaren, waaronder een paar witte lichtsterke superteles, waren nog prototypes zonder aanduidingen, maar ze onderstrepen wel dat Sony’s SLR-aspiraties er nu heel erg serieus uit gaan zien!

Leica

Leica zal op de Photokina vermoedelijk een fullframe-meetzoekercamera uitbrengen. Ondertussen maakte het merk op de PMA ook bekend een betaalde upgrade voor de M8 aan te bieden. Voor ca. € 1200,- wordt je camera voorzien van een nieuwe, stillere, beter gedempte sluiter, krijgt het lcd-scherm saffierglas en wordt de nieuwste firmware geïnstalleerd.

Het is op het eerste gezicht een wat wonderlijk concept, deze technische upgrade-filosofie, maar eigenlijk is het sympathieker dan het uitbrengen van een licht gewijzigde opvolger.

Hier en daar duiken nu ook speculaties op dat dan ook de beeldsensor wel vervangen zal worden door een fullframe-exemplaar. Lijkt oppervlakkig bezien interessant, maar de technische implicaties zijn wel erg groot: zo zal ook de zoeker een forse aanpassing vergen, de vraag is ook of de beeldprocessor er wel klaar voor is, enz. Alles verandert dan, behalve de body. Klinkt niet zinvol.

Sigma 200-500
Objectieven

Het aantal nieuwe Sigma objectieven is geflatteerd, want er zitten veel bestaande exemplaren bij, waarvan de Nikon-versie voortaan een eigen scherpstelmotor zal hebben. We gaan ze niet allemaal meer melden. Leuk nieuws is de verschijning van een gestabiliseerde versie van het 18-125 mm objectief. Interessant voor Canon- en Nikon-gebruikers die een gestabiliseerde standaardzoom met een flink bereik willen, maar de 18-200 mm te duur vinden.

Al eerder aangekondigd, maar nu te zien in de definitieve, met groen rubber beklede versie was de 2,8/200-500 mm zoom, de 16 kilo wegende droom van hopelijk fors gespierde vogelfotografen. Sigma levert er standaard een 2x-converter bij, wat leidt tot een overweldigende 5,6/400-1000 mm. Sigma vindt dat je hiermee eigenlijk twee objectieven ineen koopt en daarom heet hij officieel: APO 200-500mm F2.8/400-1000mm EX DG. Leverbaar voor Sigma, Canon en Nikon.

Er is een eigen voeding voor de zoommotor en de scherpstelaandrijving, want die hebben heel wat glas te verplaatsen. Nieuw zijn verder de 4,5-5,6/120-400 mm en de 5-6,3/150-500, beide uitgerust met beeldstabilisatie, leverbaar voor Sigma, Canon, Nikon, Pentax en Sony.

Verder het vermelden waard is dat de al bestaande 10-20 mm en de 2,8/70-200 ook voor four/thirds-vatting worden gemaakt en dat de 2,8/50-150 en 2,8/70-200 mm nu beschikbaar zijn voor Sony en Pentax.

Ook Tamron is bezig met de technische aanpassing van het assortiment objectieven voor Nikon. Dat leidde tot gemotoriseerde Nikon-versies van de 18-200 en 2,8/18-50 mm. De 18-50 is nu ook beschikbaar voor Pentax. De al eerder verwachte 2,8/70-200 komt in maart op de markt (Canon-versie); de uitleveringsdatum van de versies voor Nikon, Sony en Pentax is nog niet bekend.

Zonder meer interessant is de aankondiging van de SP AF10-24mm F/3.5-4.5 Di II LD Aspherical [IF], die de huidige 4,5/5,6/11-18 mm opvolgt. De nieuweling is duidelijk lichtsterker en kan het op specificaties in elk geval al goed tegen de concurrentie opnemen.

Pentax breidt deze zomer het objectievenpakket uit met drie objectieven met SDM-aandrijftechniek: een 1,4/55, een 4/60-250 mm en een 4/17-70 mm. De twee zooms zijn niet extra lichtsterk, maar ze zijn wel voorzien van ED-elementen en zijn net als de 1,4/55 mm afgestemd op hoge kwaliteitseisen.

Nikon introduceerde het 24 mm PC-objectief, maar binnenkort al wordt de reeks PC-objectieven uitgebreid met de 45 mm f/2.8 PC-E Nikkor en 85 mm f/2.8 PC-E Nikkor. De 24 mm komt eind februari, de andere twee begin van de zomer.

Sigma DP-1

Het leek even of het project aan een zijden draadje hing, maar Sigma’s digitale edelcompact met APS-C sensor gaat nu toch echt komen: dit voorjaar nog. De DP-1 zal worden uitgerust met een 4,6 MP Foveon beeldchip. Het lijkt een lage resolutie, maar doordat elke pixel door Foveons drielaagstechniek complete kleurinformatie geeft, mag je de resolutie vergelijken met die van een conventionele beeldchip met 14 megapixels. Objectief wordt een 4/16,6 mm (werkt als 28 mm).

Grote voordeel van het concept: veel grotere beeldchip dan welke compactcamera ook. Beeldstabilisatie komt niet op de specificatielijst voor. Jammer, want de matige prestaties bij hoge ISO-waarden zijn de Achilleshiel van de Foveon-techniek.

Verder: geen ingebouwde zoeker, maar wel een los verkrijgbare optische opsteekzoeker! Goed idee, want ingebouwde doorkijkzoekertjes zijn altijd te klein. Dit voorjaar komt de DP-1 daadwerkelijk op de markt. Laat je hier verrassen door de verfrissende eenvoud ervan!

Nikon P60
Compacts

De camerafabrikanten brengen tegenwoordig elk half jaar een voorjaars- en najaarscollectie van compacts op de markt. We pikken er een paar interessante modellen uit. De Panasonic Lumic FX35 heeft een Leica groothoekobjectief dat begint met een 25 mm (!) supergroothoekstand. Het is een 4x zoom, dus hij zoomt in tot 100 mm. Een huzarenstukje, dat objectief: van de zeven lenselementen zijn er vier asferisch uitgevoerd, twee daarvan zelfs dubbelzijdig asferisch. En dat allemaal in een kleine, platte, strak vormgegeven body.

Nikon presenteerde een interessante 5x-zoom-compact: bereik 36-180 mm, in een zeer kleine camera. Deze P60 is toch goed hanteerbaar, omdat hij wel een prettig handgreepje heeft. Uniek is de aanwezigheid van een lcd-zoekertje; normaal wordt dat gecombineerd met hogere zoomratio’s.

Sony maakt het heel fraai met de zeer strakke Cybershot T300 met ingebouwd, niet naar buitenkomend 5x zoom Carl Zeiss objectief. Van achteren helemaal glas, want de bediening werkt met een touch screen. Combineert dus goed met je iPhone.

L. Polder
| 07-02-2008
lifestyle