Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Unieke fotonegatieven teruggevonden

Het International Center of Photography (ICP) heeft op 30 januari de ontdekking aangekondigd van een doos met ruim 3.500 fotonegatieven van de Spaanse Burgeroorlog, van de hand van Robert Capa, Gerda Taro en David Seymour ('Chim'), drie van de meest vooraanstaande oorlogsfotografen van de 20e eeuw.

© International Center of Photography

De negatieven, gemaakt tussen 1936 en 1939, bevatten enkele van de meest opzienbarende oorlogsfoto's die ooit gemaakt zijn. De foto's tonen Spaanse Republikeinse soldaten en burgers in het alledaagse leven en in de oorlog. Afgebeeld zijn enkele van de leidende figuren van de Spaanse Burgeroorlog, alsook portretten van kunstenaars en schrijvers als Ernest Hemingway, Frederico Garcia Lorca en André Malraux.

Het materiaal, dat algemeen bekend staat als 'De Mexicaanse Koffer', is bewaard in drie kleine kartonnen dozen met elk ongeveer 100 fotorolletjes, plus enkele korte negatiefstrippen. Sommige beelden zijn geïdentificeerd naar fotograaf, andere bijdragen zijn herkend na vergelijkingen met bekende werken van de makers.

ICP-directeur Willis E. Hartshorn: "Deze kleine kartonnen dozen met de negatieven verschaffen ons belangrijke informatie over de werkwijze van drie buitengewone oorlogsfotografen. We hopen nieuwe ontdekkingen te doen, en mogelijkheden te creëren om deze vondst toegankelijk te maken en open te stellen voor nieuwe studies in het veld. Een ander doel is het materiaal toegankelijk te maken voor het grote publiek, door middel van (online) publicaties en tentoonstellingen."

Het archief met negatieven werd achtergelaten door Capa toen hij in 1939 Parijs ontvluchtte en naar Amerika ging; men veronderstelde dat het archief verdwenen was totdat het in 1995 in Mexico opdook. Robert Capa stierf in 1954 terwijl hij verslag deed van de oorlog in Indo-China.

Hoe de negatieven precies in Mexico terecht zijn gekomen is niet helemaal te achterhalen. Algemeen wordt aangenomen dat Capa's doka-assistent, Imre 'Csiki' Weisz, ze aan een Mexicaanse consul in Marseille heeft gegeven; vervolgens werden ze overgedragen aan generaal Aguilar Gonzales, die ze meenam naar Mexico Stad. De vermiste nitraat negatieven werden door Gonzales' achterneef gevonden.

Bron: ICP.

Jos Rosier
| 06-02-2008
Boeken algemeen