Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Drie nieuwe Nikon-objectieven

24 mm tilt/shift, 2,8/60 mm macro en 16-85 mm VR

Nikon lanceert drie interessante objectieven: een PC 24 mm voor studio/architectuur, een 2,8/60 mm macro die geschikt is voor alle Nikons reflexen en een aantrekkelijke kwaliteits-standaardzoom met VR.

AF-S DX NIKKOR 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR

AF-S DX NIKKOR 16-85 mm f/3.5-5.6G ED VR

De nieuwe 16-85 VR is qua bereik het mooiere alternatief voor de 18-70, tot nu geldend als het betaalbare betere standaardobjectief van Nikon. Alleen kost hij wel ongeveer het dubbele. Daarvoor krijg je wel meer groothoek, meer tele, en dan ook nog eens VR II, Nikons meest geavanceerde antishake, die onder ideale gebruiksomstandigheden een winst van vier stops moet kunnen opleveren.

Het bereik is natuurlijk fantastisch, omgerekend van supergroothoek 24 mm tot meer dan 125 mm tele. Het nieuwe DX-objectief is mechanisch gezien op professionele leest geschoeid en is uitgerust met Silent Wave scherpstelling, die je zonder omschakeling handmatig kunt over nemen.

PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED

PC-objectieven hebben twee speciale verstelmogelijkheden: shift en tilt. Met de shift-functie verschuif je het objectief evenwijdig aan het sensoroppervlak, waardoor je bijvoorbeeld hoge gebouwen in beeld kunt brengen zonder dat ze achterover lijken te vallen. In de studio kun je de shiftverstelling gebruiken als je spiegelende oppervlakken wilt fotograferen zonder zelf op de foto te komen.

PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED

Met de tiltverstelling kantel je het objectief ten opzichte van de optische as, om het scherptevlak schuin te plaatsen. Daardoor kun je scherpte van voor tot achterin je beeld krijgen op een wijze die je met scherptediepte alleen nooit zou redden.

PC-objectieven vinden hun toepassing hoofdzakelijk in architectuur en studiofotografie. Nikon had als PC-objectief een 85 mm. Mooi voor studiowerk, minder geschikt voor architectuur. Met de nu uitgebrachte 3,5/24 mm komen architectuurfotografen helemaal aan hun trekken.

De tiltverstelling van het nieuwe objectief gaat tot 8,5 graden, de shift heeft een bereik van maximaal 11,5 mm. Doordat het objectief om z’n as kan worden geroteerd kun je de verstelling in elke richting laten werken. Het heeft verder een eigen previewknop voor scherptedieptecontrole.

Dat klinkt gek, omdat de camera waarop dit objectief zal worden gebruikt zo’n knop ook wel zal hebben. De knop op het objectief werkt echter anders, omdat het diafragma soms langere tijd gesloten moet worden gehouden: eenmaal indrukken sluit het diafragma tot de ingestelde waarde, andermaal indrukken opent het weer tot de grootste opening.

AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED

Automatische diafragmaregeling is alleen mogelijk met de D300 en D3, die geschikt zijn voor aansturing van elektromagnetische diafragma’s. De ‘E’ in de aanduiding PC-E staat voor elektromagnetisch diafragma. Automatische scherpstelling is bij dit objectief niet aan de orde.

AF-S Micro NIKKOR 60mm f/2.8G ED

Met de nieuwe 2,8/60 mm brengt Nikon een aantrekkelijk nieuw macro-objectief op de markt. Er was al een 2,8/60 mm, maar die had geen eigen scherpstelmotor. De nieuweling heeft Silent Wave techniek (en kan dus ook de D40/D40x/D60 worden gebruikt) en inwendige scherpstelling

Hij is compacter, lichter en goedkoper dan de 2,8/105 mm. Dat laatste objectief heeft weliswaar VR, maar niet iedereen zoekt dat in een macro-objectief. Secuur macrowerk kan immers het beste vanaf statief worden gedaan.

Informatie: www.nikon.nl

L. Polder
| 30-01-2008
lifestyle