Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Advertorial

Foam Magazine #13 Searching

Het winternummer van Foam Magazine #13 Searching is nu verkrijgbaar. In dit nummer presenteert Foam Magazine zes fotografen, waaronder Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin en Philip-Lorca diCorcia, die hun sporen ruimschoots hebben verdiend en waarvan een groot publiek direct een beeld zal kunnen oproepen.

De ruim opgezette portfolio's – vrijwel allemaal speciaal voor dit nummer samengesteld door de fotograaf – zullen desalniettemin verrassen omdat ze de behoefte tonen om te kunnen experimenteren en los te komen van obligate verwachtingen.

De noodzaak om dingen uit te proberen en de wereld zoals wij die kennen ter discussie te stellen, is inherent aan het kunstenaarschap. Maar dat gerenommeerde fotografen als Stephen Shore, Wolfgang Tillmans, Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin, Thomas Ruff, Philip-Lorca diCorcia en Hans Aarsman, allemaal het zoeken zelf tot onderwerp van hun werk maakten is een nieuwe en opvallende ontwikkeling. Dat is wat Searching laat zien.

Fotograaf als editor

Opvallend is dat de rol van de kunstenaar steeds meer opschuift naar die van editor en beeldbewerker. Bijvoorbeeld de nieuwe serie JPGs van Thomas Ruff die veelal bestaand, anoniem digitaal beeldmateriaal bewerkt en zich toeeigent. Of Thousand, het nieuwste project van Philip-Lorca diCorcia, die een selectie van de duizenden polaroids die hij door de jaren heen geschoten heeft rangschikte en publiceerde.

Stephen Shore, die vooral bekendheid verwierf met indrukwekkende boeken als Uncommon Places en American Surfaces, experimenteert tegenwoordig met print-on-demand technologie. Met behulp van iPhotobook software zet hij zijn beeldmateriaal – steeds gefotografeerd op één dag – razendsnel en bijna zonder tussenkomst van derden om in fotoboeken.

Betekenis vinden

Uit het werk van Wolfgang Tillmans spreekt een mentaliteit waarin experiment moet leiden naar het definiëren van realiteit. Verrassend is ook het portfolio dat Inez van Lamsweerde & Vinoodh Matadin speciaal voor dit nummer samenstelden, waarbij een nieuwe betekenis wordt gevormd door een selectie van bestaand werk te combineren.

En ten slotte is er een bijzonder portfolio van Hans Aarsman. Hoewel hij in 1994 stopte met fotograferen om zich toe te leggen op het schrijven, nam hij speciaal voor Foam Magazine zijn camera weer ter hand. Zijn beeldkatern wordt begeleid door een door hemzelf geschreven tekst, in een persoonlijk manifest voor 'Photography as Antidote to Consumerism'.

Jen Bekman en On My Mind

Verder bevat dit nummer een uitgebreid interview met de New Yorkse galeriehoudster Jen Bekmen, die online zeer actief is met fotografie projecten als www.heyhotshot.com and www.20x200.com. En in de terugkerende maar altijd verrassende rubriek On My Mind... vertellen Gerhard Steidl, Anton Corbijn, Geoff Dyer, Michael G. Wilson, Philippe Garner en agnès b. over de foto die hen de laatste tijd sterk is bijgebleven.

Redactie
| 29-01-2008
Boeken algemeen