Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon D60

De nieuwe D60 is gebaseerd op de D40x. Belangrijkste extra is stofverwijdering, maar er is ook geavanceerde beeldtechnologie toegevoegd, zoals inwendige RAW-verwerking.

De Nikon D40x is een succesnummer. Dat moet je niet uitmelken totdat het minder wordt, dat moet je op z’n hoogtepunt upgraden. Vanuit die optiek moet je de D60 een beetje bekijken. Gebleven is de uiterst compacte, laagdrempelige reflex. Je ziet aan de buitenkant nauwelijks verschillen. Het meeste nieuws zit binnenin.

Antidust

Heel goed dat Nikon de automatische stofverwijdering toevoegt; de concurrenten van de D40/D40x hebben het allemaal al. Live view kwam er niet, maar dat kan ook prima in een wat hoger geplaatst model komen. Wél zit de Active D-Lighting uit de D300 erin, de automatische gradatie-aanpassing. Ook de EXPEED-beeldverwerkingsengine werd ontleend aan die camera.

De beeldsensor veranderde overigens niet (dus 10 MP), en de A/D-conversie blijft gewoon 12 bit. Nikon voegde de stopmotion-functie toe waarmee je series afzonderlijke beelden in een soort animatiefilmpje kunt omzetten. Een oogsensor achterop zorgt ervoor dat het lcd-scherm uitgaat als je door de zoeker kijkt, en de layout van de lcd-informatie past zich automatisch aan als je de camera kantelt.

Interne RAW-verwerking

Nikon zegt dat het uniek is dat RAW-bstanden in de camera tot gerede beeldbestanden kunnen worden verwerkt, maar Olympus had dat ook al. Maar: mooi dat het er in zit. Je kunt nu op eenvoudige wijze in de camera vanuit een RAW-bestand zoveel varianten/kopieën maken als je wilt.

Nikon had natuurlijk al mooie nabewerkingsmogelijkheden in de D40/D40x zitten (automatisch rode-oogjes opsporen en verwijderen, uitsnedes maken, D-lighting, filtereffecten), zodat je zonder tussenkomst van de computer tot optimale, meteen printbare bestanden kunt komen. Met deze RAW-functies is dat nog eens sterk uitgebreid. Bij de D60 werden ook filtereffecten toegevoegd, zoals stereffecten.

VR-objectief

Nikon hield verder vast aan het AF-systeem met drie scherpstelvelden, dat het gewoon heel goed doet. Ook het AF-hulplicht werd gelukkig gehandhaafd; bij andere camera’s wordt het AF-systeem vaak bijgestaan door de flitser, maar dat werkt irritant en sterk vertragend. Als standaard zoomobjectief stelt Nikon de 18-55 VR voor, met ingebouwde beeldstabilisatie, die al eerder werd gelanceerd.

Informatie: www.nikon.nl

L. Polder
| 29-01-2008
Boeken algemeen