Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Fuji’s nieuwe topmodellen S100FS en F100fd

De Fuji S96000 megazoomcamera wordt opgevolgd door de S100FS, waarmee Fuji opnieuw voor de hoofdprijs in dit marksegment gaat. Bij compacts zien we – eindelijk – 28 mm groothoek, en wel in combinatie met 5x zoom.

S100FS

De S100FS is Fuji’s topmodel in de megazoomklasse: camera’s met een groot zoombereik, vormgegeven als extra compacte reflexcamera’s, maar met een lcd-zoeker. Qua reactiesnelheid (met name qua autofocus), niet tippend aan de échte reflex, maar wel met heel veel zoom in een relatief klein volume. De S100FS onderscheidt zich door een externe flitsaansluiting (middencontact en kabelcontact!), een groot uitklapbaar lcd-scherm achterop en veelzijdige instelmogelijkheden. Voorganger S9600 had een klein (inmiddels te klein) schermpje achterop en een tamelijke grove LCD-zoeker. De nieuwe zoeker is scherper, gedetailleerder en helderder.

Objectief is een 2,8-5,0/28-400 mm (was 28-300). Uitgevoerd als handzoom, wat heel prettig is, en met een extra scherpstelring waarmee je de autofocus te allen tijde handmatig kunt overnemen. Nieuw is de ingebouwde optische beeldstabilisatie. De resolutie ging van 9 naar 11 miljoen pixels.

Interessant is dat de camera het weergavekarakter van een aantal hooggewaardeerde Fuji films (Provia, Velvia) kan simuleren. Twijfel je, dan kun je de varianten zelfs in een bracketingreeks opnemen. Dat geldt ook voor de nieuwe functie die het dynamisch bereik vergroot (Wide Dynamic Range); verschillende instellingen kun je in een reeks opnemen, later kies je wat je bevalt.

F100fd

De nieuwe leider in de F-klasse (Fuji’s betere compacts) is de F100fd. Hij heeft veel van de nu op de markt zijnde F50fd, maar onderscheidt zich door een 5x zoom met een equivalent zoombereik van 28 tot 140 mm, lichtsterkte 3,3-5,1. Het objectief schuift plat in de camera weg.

Ook hier Wide Dynamic Range, de techniek om de hoge lichten meer doortekening te geven. Hoogst instelbare ISO-waarde is 12.800! Gezien de ervaringen met de F50fd (die gaat tot 6400) zijn we daar niet heel erg benieuwd naar, verrassingen zijn welkom.

Overigens doet Fuji het op dit gebied niet slechter dan andere merken. Als de lens goed presteert is dit mogelijk een interessante compact voor veeleisende fotografen (wegens de korte reactietijd, beeldstabilisatie, uitstekende detaillering/scherpte en kleurweergave van de F50fd).

Info: de Nederlandse site is door organisatiewijzigingen niet op orde, kijk daarom op de internationale website.

L. Polder
| 29-01-2008
lifestyle