Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nieuw topmodel bij Pentax: K20D

De Pentax K10D is z’n de laatste tijd flink in prijs gekelderd. Er is ruimte aan de top en die wordt zelfverzekerd ingenomen door de nieuwe K20D.

Camera-ontwikkeling is een continu proces. De marketing-afdeling kan op elk gewenst moment op een knop drukken, en er rolt een nieuw model uit. Zie nu de Pentax K20D. Het publiek begint de K10D nu pas écht te ontdekken (mede doordat hij in een jaar tijd zo’n 300 euro goedkoper is geworden), maar er is alweer voldoende werk verzet om een nieuw model te kunnen presenteren.

14,8 MP

Noem het en het zit erop. Antidust, antishake, live view, spatwater- en stofprotectie. Daarmee zit de K20D al helemaal goed. Maar er is meer om trots op te zijn. Zoals een geheel nieuwe CMOS-sensor met 14,8 megapixels. Een kabelflitscontact. Een Expanded Dynamic Range functie, die een verbeterde weergave in de hoge lichten geeft.

Nieuw is ook de toevoeging van 6 beeldinstellingen, elk met hun eigen karakteristieken (door de gebruiker beïnvloedbaar) voor toonweergave, verzadiging, contrast en verscherping.

RAW-knop

De stofverwijdering werd uitgebreid met een Dust Alert functie, die signaleert waar zich hardnekkige stofdeeltjes op het low pass filter bevinden die met de normale verwijderingsmaatregelen niet weg te krijgen zijn.

Wat bleef is het unieke gebruikersconcept van Pentax, met zinvolle extra vormen van belichtingsautomatiek en mogelijkheden daarop handmatig in te grijpen. Ook de RAW-knop zit er gelukkig weer op; druk die bij de opname in en de camera maakt naast een JPEG-file ook een RAW-bestand. Je hoeft dus niet omslachtig de menu’s in te duiken.

Optiek

Gelijktijdig lanceert Pentax vijf nieuwe objectieven. Een 2,8/200 ED (IF) SDM, een 4/300 ED (IF) SDM een 4-5,8/55-300 ED en een zeer compacte 2,8/35 mm Macro. De 3,5-5,6/18-55 mm standaardzoom, een van de betere kitlenzen op de markt, werd optisch aangepast voor een nog hoger prestatieniveau.

Info: Pentax-site Japan

L. Polder
| 24-01-2008
Boeken algemeen