Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Waterslurf als mooiste foto

Vandaag zijn in Villa Zebra de winnaars bekend gemaakt van de Nieuwsfoto's van het Jaar 2007, de enige fotoverkiezing van en door jongeren. Vanaf woensdag 12 december konden jongeren een maand lang op acht verschillende locaties in Nederland een tentoonstelling zien van 125 foto's en hun stem uitbrengen en kiezen voor de mooiste nieuwsfoto van het afgelopen jaar.

Grote winnaar is Meijert de Haan die er vorig jaar juli in slaagde de spectaculaire waterslurf boven de Waddenzee op de gevoelige plaat vast te leggen. Hij won de award Nieuwsfoto van het Jaar in de categorie 'Binnenland'. De Haan is amateur-fotograaf waardoor het de eerste keer is dat een amateur-foto tot Nieuwsfoto van het Jaar verkozen is. Er werd maar liefst 3.500 keer gestemd in vijf categorieën: Binnenland, Buitenland, Sport, Entertainment en Opvallend. Burgemeester Opstelten van Rotterdam reikte de awards uit.

foto: Meijert de Haan
Waterhoos

Uit 1000 nieuwsfoto's van het afgelopen jaar was een selectie van 125 beelden tot stand gekomen, uitgekozen door de lezersraad van de jongerenkrant Kidsweek. De geselecteerde foto's werden tentoongesteld met bijschrift, zodat de koppeling met de actualiteit direct duidelijk was.

De jongeren stemden om verschillende redenen op de 'waterslurf'. "Het komt nooit voor in Nederland" was een veel gehoorde reactie. Maar ook: "Er zit veel kleur in, dus hij valt op" en "Mooi dat de natuur dat kan!".

Op het moment dat Meijert de Haan zijn foto zag, wist hij meteen dat hij iets bijzonders gemaakt had. "Ik hou van het weer! Als beroepsduiker ben ik er eigenlijk altijd mee bezig. Het eerste wat ik 's ochtends doe, is kijken wat voor weer het is. Dat deed ik ook op de dag dat ik de waterslurf fotografeerde. Toen ik op de buienradar zag, dat er heftig weer op komst was, heb ik direct mijn camera gepakt. Het bijzondere van de foto is dat de waterhoos de grond raakt. Dat zie je niet vaak," aldus De Haan.

De Haan bood de foto zelf aan bij het ANP waardoor de foto in meer dan tien kranten verscheen.

De andere winnaars zijn 'De voetjes van Amillia Sonja Taylor' van Baptist Hospital (categorie Buitenland), 'Dare Devils' van Rick Nederstigt (categorie Entertainment), 'De Noordpoolduik' van Jason Roberts (categorie Sport) en 'Raar Dierenpaar' van Achmad Ibrahim (categorie Opvallend).

Initiatiefnemers van deze verkiezing zijn Kidsweek, Villa Zebra en het ANP. De prijs heeft de plaats ingenomen van de kinderjury van World Press Photo, nadat deze vijf jaar geleden werd stopgezet.

Redactie
| 24-01-2008
lifestyle