Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Olympus SP-570UZ: volwassener megazoom

De vorig jaar uitgekomen 18x-zoomcamera Olympus SP-560UZ verschilde nauwelijks van zijn voorganger, de SP-550UZ. Het nieuwste topmodel, de SP-570UZ heeft echter wél duidelijk meer te bieden.

Het nieuwe model biedt nóg meer zoom: geen 18 maar 20x. Het bereik is 26-260 mm: een lekker sterke groothoek dus, en ook nog eens een supertele. Bij een helemaal niet gekke lichtsterkte van 2,8-4,5! En dat in een als minireflex vormgegeven cameraatje van nog geen 400 gram (de vier penlightbatterijen niet meegewogen). Met een goed presterend objectief (mag je vanuit gaan, gezien de prestaties van de vorige twee). En met ingebouwde optische beeldstabilisatie. Zelfs de grootste purist gaat zich dan toch achter de oren krabben.

Handzoom

De SP-550UZ en SP-560UZ zagen er al goed uit, maar de 570 oogt nog beter. En wat al snel opvalt als je hem inspecteert: de zoom gaat nu handmatig, met een grote ring rond het objectief. Een zegen, want zo’n groot bereik is met elektrische zoom domweg niet prettig te regelen.

Mooi is verder dat je deze ring na omschakeling van een schuifje kunt gebruiken voor handmatige scherpstelling. Ook dat is een belangrijke vooruitgang, want bij sterke telestanden stelt dit soort camera’s traag en aarzelend scherp; een kordate fotografenhand brengt dan snel de benodigde scherpte. Overigens wel jammer dat Olympus hier niet gewoon twee separate ringen voor heeft gemaakt.

Nuchter gesteld: dit type camera kan nooit een reflex evenaren, maar voor reis- of vakantiefoto’s is dit wel een heel erg verleidelijk cameraconcept. Info: www.olympus.nl.

L. Polder
| 22-01-2008
Boeken algemeen