Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Martijn Beekman winnaar Zilveren Camera 2007

De Zilveren Camera 2007, de belangrijkste prijs voor fotojournalisten in Nederland, is vanavond in het Fotomuseum Den Haag toegekend aan Martijn Beekman (37). Zijn nieuwsfoto van de drie VVD-ereleden Erica Terpstra, Henk Vonhoff en Frits Korthals Altes in de auto na urenlang overleg met Rita Verdonk, is uit ruim 8.000 inzendingen verkozen.

foto: Martijn Beekman

Volgens het juryrapport laat de foto op 'dusdanige wijze zien waar het om gaat, dat je kunt spreken van een icoon'. De winnende foto werd in december 2007 gepubliceerd in de Volkskrant.

Op de winnende foto zijn de drie ereleden van de VVD te zien in de auto, omringd door pers. Na hun gesprek met Rita Verdonk over de crisis in de VVD-fractie. Deze foto is een samenballing van al het gedoe rond de VVD in het afgelopen jaar. In de hectiek blijft de oude garde van de partij stoïcijns zitten. Volgens de jury spreekt machteloosheid uit van de foto; het lijkt erop dat zij zich overgeven aan een situatie die niet meer te redden valt.

De Nieuwspoort Fotojournalist van het Jaar 2007 is Dirk-Jan Visser (29). De jury roemt zijn lef door naar gebieden als Zimbabwe en Zuid-Ossetië te reizen, evenals zijn talent om een verhaal te vertellen; gevarieerd, dwingend en boeiend.

De Canonprijs voor jong talent is toegekend aan fotografe Ilvy Njiokiktjien, 23 jaar oud.

Meer informatie op www.zilverencamera.nl.

Redactie
| 20-01-2008
Boeken algemeen