Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fotojournalist Ben van Meerendonk overleden

Op 13 januari 2008 is in zijn woonplaats Amsterdam de voormalige fotojournalist Ben van Meerendonk overleden. Van Meerendonk is 94 jaar geworden.

Portret van Ben van Meerendonk, 27 mei 1958 in het kantoor van het Algemeen Hollands Fotopersbureau, Keizersgracht, Amsterdam

Van Meerendonk werd ook in Amsterdam geboren, op 20 juli 1913. Hij begon zijn carrière als vijftienjarige dweil- en 'loopjongen met tramabonnement' in dienst van de Vereenigde Fotobureaux, destijds met Polygoon het grootste fotopersbureau van Nederland.

Kort voor de oorlog werd hij vennoot van vriend en collega Sem Presser in diens Algemeen Nederlandsch Foto Persbureau. Na de Tweede Wereldoorlog richtte hij zijn eigen fotopersbureau op: het Algemeen Hollands Fotopersbureau (AHF).

Het bedrijf was weliswaar met een flinke staf begonnen, maar vanaf de jaren '50 ging het feitelijk om een eenmanszaak van Van Meerendonk met zijn persoonlijke leerlingen en assistenten. Het bureau leverde foto's voor diverse kranten: De Waarheid, Trouw, De Tijd, Het Vrije Volk, De Telegraaf, Algemeen Dagblad en Het Parool.

Daarnaast was er het commerciële werk voor lokale ondernemers (de kapper, de bakker en de slager) maar ook internationals als Coca-Cola, Philips en Rank Xerox.

Hij is mede-oprichter en jarenlang organisator van World Press Photo en won driemaal de Zilveren Camera. In 1988 ontving hij de Gouden Speld, het ereteken van de stad Amsterdam.

foto: Ben van Meerendonk
Familie Alberti in 1954, links Willy, rechts Willeke

Van Meerendonk had een brede opdrachtenportefeuille en was gespecialiseerd in het gewone, alledaagse nieuws en in het Koninklijk Huis. Hij maakte onderscheidende reportages van prominente Nederlanders in de huiselijke sfeer, zoals Willy Alberti aan de afwas en een zieke Godfried Bomans in streepjespyama te bed.

Daarnaast trad een toenemende schare internationale muziek- en filmsterren voor zijn camera, waaronder Jayne Mansfield en Gina Lollobrigida.

Eerste opdrachtgever van het AHF is 'volksdagblad' De Waarheid, al spoedig voor een breed scala aan andere kranten. Een van zijn meest gepubliceerde foto's is die van Jayne Mansfield op de burelen van De Telegraaf aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam.

foto: Ben van Meerendonk
Jayne Mansfield bij De Telegraaf, 1957

De foto van een wulpse Mansfield bovenop een tafel met rokende en typende redacteuren omgeven door een chaos van papier werd in 1957 niet door opdrachtgever De Telegraaf gepubliceerd. De verontwaardigde hoofdredacteur scheurde de afdruk aan snippers, omdat die 'een volstrekt verkeerde indruk van De Telegraaf zou kunnen wekken.'

Van Meerendonk laat een oeuvre na van 70.000 negatieven, gemaakt in opdracht van kranten en particulieren. De negatieven bevinden zich in de collectie van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) en worden geregeld gebruikt voor publicaties en tentoonstellingen waaronder het zeer succesvolle Knus, Nederland in de jaren '50, in het Noordbrabants Museum in Den Bosch.

In 2006 werd de Ben van Meerendonkstraat onthuld, in de fotografen- en cineastenbuurt van IJburg, een tamelijk unieke gebeurtenis aangezien het een stilzwijgende afspraak is om alleen de doden te vernoemen. Stadsdeel Zeeburg verkeerde dan ook in de veronderstelling dat Van Meerendonk al was overleden. Ondanks dat hij nog in leven bleek, koos het Stadsdeel ervoor de straatnaam te handhaven. Vol trots nam Van Meerendonk in november 2007 zijn eigen straat in ogenschouw.

Redactie
| 14-01-2008
Boeken algemeen