Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Casio Exilim Pro EX-F1: 60 bps en meer

Supersnel transport, en de beelden vastleggen vlak voor, tijdens en vlak na het moment dat je afdrukt. De Casio Exilim Pro EX-F1 is helemaal gebouwd voor snelle toepassingen, met film zelfs tot 1200 bps. Alleen maar nuttig, of ook leuk?

Vorig jaar al werd deze camera aangekondigd, maar Casio heeft het totaalconcept nog eens onder de loep genomen om te kijken of het wel kans van slagen had. Alsnog gaan ze hem toch echt op de markt brengen.

Casio Exilim Pro EX-F1

Hoogtepunt in het concept is een nieuwe CMOS-sensor die tot 60 foto’s per seconde aan kan. Daarmee is het een camera voor beeldanalyses en allerlei vormen van split second fotografie.

Buffer

Hij kan zelfs sneller fotograferen dan jij als fotograaf afdrukt. Dat gaat met een speciale stand waarin hij continu opnamen blijft maken zolang je de ontspanknop half ingedrukt houdt; de buffer blijft aanhoudend gevuld met de laatste 60 beelden, en op het moment dat je de knop verder indrukt slaat hij 60 beelden op: van vlak na het moment van afdrukken, maar ook van tijdens het afdrukken en vlak ervoor. Zo is het inderdaad moeilijk een moment te missen.

Interessant is ook de ingebouwde flitser. Die kan op 7 bps 20 flitsen achtereen geven. Voor de hogere beeldfrequenties kan een ingebouwde led-verlichting worden geactiveerd. In de high speed filmstand zijn registraties mogelijk met frequenties tot zelfs 1200 beelden per seconde. Het opnameformaat is dan overigens nog maar 336 × 96 pixels; bij lagere, ook nog erg hoge snelheden kan het groter.

De camera is ook geschikt voor high definition video op 1920 x 1080 pixels. Het sluitertijdenbereik loopt tot 1/40.000 seconde, ISO-bereik 100-1600. Verder: het is een compacte megazoom (12 x zoom) met beeldstabilisatie en alles wat je zoal tegenkomt in dit marktsegment.

6 MP

De nieuwe sensor levert 6 miljoen pixels. Dat getal zal na het proefballonnetje van vorig jaar mogelijk tot aarzeling hebben geleid bij Casio’s marketingafdeling. Want voor zo weinig pixels kun je tegenwoordig bijna alleen nog maar bij de drogist terecht. Dat het voor veel toepassingen meer dan voldoende is, vereist blijkbaar nog steeds uitleg.

Vermoedelijk heeft Casio uiteindelijk gewoon maar geturfd hoeveel sportclubs en trainers er wereldwijd zijn en vervolgens besloten: we gaan hem maken! Daarbij natuurlijk hopend op een angry young fotopubliek dat er ook wat in ziet. Want hier liggen tal van creatieve kansen voor het oprapen.

L. Polder
| 08-01-2008
Boeken algemeen