Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Fusie auteursrechtenorganisaties

Auteursrechtenexperts voor beeldmakers hebben hun krachten gebundeld. Vanaf 1 januari 2008 is Pictoright de auteursrechtenorganisatie voor visuele makers in Nederland. Beeldrecht, De Visuelen en Scrio bestaan niet meer, zij zijn opgegaan in Pictoright. Burafo heeft het beheer van de collectieve rechten voor fotografen aan de nieuwe stichting overgedragen.

"Het was tijd om de versnippering tegen te gaan,' aldus directeur Vincent van den Eijnde. 'In plaats van al die verschillende organisaties is er nu één aanspreekpunt voor iedereen die beelden of kunstwerken maakt en voor de uitgeverijen en producenten die dat werk willen publiceren. Dat maakt het een stuk praktischer en efficiënter. Minder overheadkosten, meer kennis. En als één organisatie staan we sterker bij de bescherming van het auteursrecht."

Op www.pictoright.nl kunnen de makers en gebruikers van beelden lezen hoe nou eigenlijk zit met copyrights. Het principe is simpel, legt Pictoright-directeur Vincent van den Eijnde uit. "Wie beeld van een ander gebruikt, moet daarvoor toestemming vragen. De maker mag de gebruiker daar bovendien een bedrag voor vragen. Logisch, want het is zijn broodwinning."

Onder het motto 'mag worden verveelvoudigd en/of openbaar gemaakt' laat Pictoright weten dat publiciteit prima is, maar dan wel tegen een redelijke vergoeding voor de maker.

Door zich aan te sluiten bij Pictoright dragen kunstenaars, ontwerpers en fotografen bij aan een betere auteursrechtelijke positie van beeldmakers. Bovendien maken ze dan kans op extra auteursrechtvergoedingen. Bijvoorbeeld voor publicaties waar ze nog geen weet van hadden: een schilderij dat ongevraagd is afgebeeld in een verzamelbundel, een foto die in de krant staat zonder dat daar toestemming voor is gevraagd.
Wie al aangesloten was bij een van de oude organisaties wordt per 1 januari automatisch ingeschreven bij Pictoright.

Redactie
| 04-01-2008
lifestyle