Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

A Summary of the World

Een fotoboek over een reis naar het zwaartepunt van elk continent

Ontwerper en reisfotograaf Esther Kokmeijer maakte een lange reis naar het zwaartepunt, het geografische hart van elk continent. Het boek A Summary of the World bevat een persoonlijk fotografisch verslag van haar ervaringen en ontmoetingen tijdens deze reis.

In vijftien maanden legde Esther Kokmeijer 120.000 kilometer af en doorkruiste ze 46 landen. De coördinaten van de zwaartepunten werden speciaal voor haar berekend door Jean-Georges Affholder van het Institut Géographique National (IGN) in Parijs. Door deze coördinaten in te voeren in een GPS was het mogelijk de exacte vierkante meter van het zwaartepunt op elk continent te vinden.

In de Centraal Afrikaanse Republiek vond Esther Kokmeijer het zwaartepunt van Afrika. Voor het zwaartepunt van Noord-Amerika is ze op een sneeuwscooter het meer Winnipeg overgestoken. Om dat van Zuid-Amerika te bereiken, trok zij dwars door de jungle van de Amazone in Bolivia. Om het middelpunt van Oceanië te vinden, doorkruiste ze de Simpson Desert in Australië. Het centrum van Azië, hoog in het Tian-Shangebergte in China, bereikte ze te paard. En het geografische centrum van Europa bleek in Litouwen te liggen.

Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming, legde ze telkens contact met de plaatselijke bevolking. Samen met hen markeerde zij het middelpunt van elk continent.

Verhalen en beelden van deze moderne ontdekkingsreis vormen het hart van A Summary of the World. Daarnaast bevat het boek een bijdrage van geograaf Jean-Georges Affholder. Een tweede bijdrage is van kunsthistoricus Carolien van den Akker. In haar essay legt zij een verband tussen het project van Esther Kokmeijer en andere kunstprojecten, zoals dat van Land-artkunstenaar Richard Long.

Kunstenaar Gintaras Karosas schreef een tekst over het beeldenpark Europos Parkas dat hij in Litouwen heeft geïnitieerd, direct naast het zwaartepunt van Europa. Gijs Bekenkamp, reisgenoot van Esther Kokmeijer, geeft zijn verbeelding weer van de reis.

Met behulp van vijf inhoudsopgaven kan de lezer de reis op verschillende manieren beleven. Alle teksten in het boek worden aangeboden in het Nederlands, Engels, Frans, Duits, Spaans en Esperanto.

Esther Kokmeijer: "Vanuit het verlangen de wereld inzichtelijk te maken, ontstond het idee om naar het exacte midden van alle continenten te reizen. Het zwaartepunt is een feitelijke en te berekenen plek. Het is het hart, de navel en kern van een continent. Voor mij is het de belangrijkste plek van een continent. Elk continent bezit een exact midden. Deze eigenschap biedt de mogelijkheid tot vergelijking. Alle middelpunten tezamen vormen voor mij een samenvatting van de wereld."

A Summary of the World ligt vanaf februari in de boekhandel. Halverwege de maand december kunt u het boek reeds bestellen via de website: www.daarzijn.nl.

A Summary of the World - Esther Kokmeijer
Pagina's: 372
Prijs: € 39,00
Uitgever: Daarzijn
ISBN: 9789079344017

Redactie
| 23-12-2007
Boeken algemeen