Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Infrarood en Hasselblad V-optiek met Mamiya ZD

Infraroodfoto’s maken was met de Mamiya ZD camera en achterwand niet mogelijk, nu wel. Voor de oude Hasselblad-optiek is er een adapter en er komt een nieuwe 80 mm.

Middenformaatfabrikant Mamiya heeft een filter op de markt gebracht waarmee met de ZD camera en ZD digitale achterwand infraroodfoto’s kunnen worden gemaakt. Normaal zijn achterwand en camera voorzien van een filter dat helemaal geen infrarode straling doorlaat, omdat CCD-beeldsensors er bijzonder gevoelig voor zijn.

Mamiya 645ZD

Het nieuwe filter laat zowel de zichtbare als de infrarood-golflengten van het licht door. Wil je foto’s maken met uitsluitend infrarood, dan moet er een infraroodfilter op het objectief (ziet er voor het oog zwart uit), dat alleen infrarood doorlaat.

Toepassingen? Het fotograferen van warmtebeelden; bij gebruik van een infraroodflitser in het donker flitsfoto’s maken zonder dat mensen zien dat er wordt geflitst. Zonder IR-filter voor het objectief kun je een vervreemde, niet met de menselijke waarneming overeenstemmende kleurweergave krijgen.

Hasselblad

Tweede nieuwtje van Mamiya is een adapter waarmee V-serie Hasselblad objectieven op de analoge 645 AF camera’s en de ZDF digitale reflex kunnen worden gebruikt. De V-serie? Dat zijn de conventionele mechanische centraalsluiterobjectieven (meestal Carl Zeiss), waarvan er nog heel veel in omloop zijn. Bij gebruik van de adapter moet het diafragma handmatig worden gesloten.

80 mm

In januari volgend jaar introduceert Mamiya, de Sekor AF 80mm f/2.8 D, de opvolger van het huidige AF 80 mm objectief. Het zal dezelfde makkelijke omschakeling van manual naar autofocus hebben als het 35 mm objectief. Net als alle nieuwe Mamiya objectieven krijgt dit objectief 16 bit elektronica. Die werkt sneller dan de oude van 4 bit, biedt completere mogelijkheden en is upgradable. De nieuweling is compatibel met de 645AFDII body en de ZD camera, niet met eerdere modellen.

Info: www.mamiya.nl

L. Polder
| 06-12-2007
lifestyle