Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Tamron 18-250 mm nu ook voor AF met Nikon D40/D40x

De beperkte objectiefkeuze staat het succes van de Nikon D40/D40x nauwelijks in de weg. Het aantal volledig compatibele objectieven neemt toe. Tamron maakt z’n succesvolle 18-250 mm zoom nu ook geschikt voor deze camera’s.

Natuurlijk: de Nikon D40 en D40x gaan als broodjes over de toonbank. Maar dat is niet de enige reden dat Tamron z’n al bestaande 18-250 mm zoom in een Nikon-versie met eigen scherpstelmotor brengt. De toekomst is aan de AF-objectieven met ingebouwde AF-motor, zo simpel is het.

Vermoedelijk zal elk nieuw Nikon objectief een eigen scherpstelmotor hebben. Daardoor kan elk objectief de scherpstelmotor krijgen die bij de optische en mechanische constructie past. Vermoedelijk is het ook goedkoper dan een mechanische overbrenging met assen en tandwielen. Er zullen meer Nikons komen die geen eigen AF-motor hebben. Een logische stap dus voor Tamron. En alle objectieven voor Canon hebben al een eigen AF-motor, dus de techniek was al voorhanden.

14x zoom

Nu naar het objectief zelf. Bijna 14x zoom, omgerekend voor de 1,6 cropfactor van Nikon: 29 – 400 mm. Een verrukkelijk reis- en vakantiebereik. Zeker omdat het objectief voor zo’n bereik zeer compact is: 74 mm doorsnee, 84 mm lang (in ingeschoven toestand), gewicht 450 gram. Spectaculair is ook de kortste instelafstand: 45 cm over het gehele bereik, dus ook in de uiterste telestand.

De optische kwaliteit ligt globaal op de hoogte van de betere kitlens. Enige minpunt is de lichtsterkte in de telestand: f/6,3 (f/3,5 in de groothoekstand). Een D40 of D40x met dit objectief kan zeker als beter alternatief worden gezien voor de megazoom-compacts met 12, 15 of 18x zoom van tegenwoordig. Die zijn wel lichter, kleiner en goedkoper, maar ontworstelen zich niet aan de traagheid van de compacts: sloom en zoekend scherpstellen bij weinig licht en/of bij sterk inzoomen. Steeds meer hobbyfotografen vallen hierover en komen – uiteindelijk – uit bij reflexen als de D40/D40x.

L. Polder
| 05-12-2007
Boeken algemeen