Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Digitale fotolijst: voor meer dan het dressoir

Vorig jaar in de Kerstperiode was het digitale fotolijstje een echte verkoophit. De Blokkers, Kijkshops en Kruidvatten zetten er veel weg. Ook gerenommeerde fotomerken haken op de trend in.

Jobo fotolijst

Bezwaar van de digitale fotolijstjes is vaak dat ze designtechnisch niet zo hoog scoren. Niet zo erg misschien voor op het gemiddelde dressoir. Maar je kunt zo’n lijstje natuurlijk volwassener benaderen: als een handig designmedium in bijvoorbeeld showrooms en presentatieruimten. Voor fotografen, om hun eigen werk te laten zien, maar ook een nieuwe vorm van display, die aan de klanten kan worden aangeboden. In dat gevoel móet je je van de warenhuistrends onderscheiden.

Jobo

Jobo ziet dit in en brengt een paar fraai gestileerde digitale fotolijsten op de markt. Ze hebben een 10 inch scherm op 640 x 480 resolutie. Beide modellen hebben sleuven voor geheugenkaarten, vanwaar de foto’s kunnen worden afgespeeld. Ook is er een USB-aansluiting voor een externe bron, zoals bijvoorbeeld een geheugenbank.

Het model PDJ105 heeft verder ook nog een ingebouwd geheugen van 512 kB, goed voor 5000 foto’s op de gebruikte schermresolutie. De PDJ100 mist dat geheugen. Beide modellen geven de beschikking over diverse beeldovergangen, diashow-opties en collage-weergaven. Een afstandbediening wordt meegeleverd.
Meer info: www.jobo.com.

Kodak

Kodak zit ook in het hogere segment en voorziet z’n lijstjes van een MP3-functie voor muziek. Je zou commentaar kunnen opnemen, maar er is geen synchronisatiefunctie voor tekst en beeld. De Kodak Easyshare lijsten zijn ook in kleinere maten leverbaar, en gaan maximaal tot 10 inch.

Kodak fotolijst

De schermen hebben een beeldverhouding van 16 : 9 breedbeeld. Veel compactcamera’s kunnen standaard op dit formaat fotograferen. Foto’s die in een andere beeldverhouding zijn opgenomen worden óf afgesneden óf met zwarte randen vertoond, dat kun je instellen.

WiFi

De Easyshare EX-modellen van Kodak hebben een ingebouwde WiFi-functie. Daarmee kunnen ze beelden draadloos vanaf een computer of harde schijf met WiFi-functie binnenhalen. Gebruik je een camera met WiFi-functie, dan is het met speciale software zelfs mogelijk gemaakte foto’s direct draadloos naar het lijstje te sturen en daar te vertonen. Met camera’s zonder WiFi kan het ook; dan moet je een SD-kaartje met WiFi-functie gebruiken. Kodak biedt er nu ook een aan, Eye-fi was de eerste.

Het mooie van de Kodak lijsten is dat de frontjes verwisselbaar zijn: je kunt extra frontjes via de Kodak-site bestellen. Er is zelfs een whiteboard-frontje, waarop je kunt schrijven of tekenen en later alles weer kunt wegvegen.
Meer info: www.kodak.nl.

L. Polder
| 29-11-2007
lifestyle