Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Tokina: twee nieuwe objectieven

Objectievenfabrikant Tokina heeft een relatief klein assortiment, maar komt met twee interessante uitbreidingen. Een lichtsterke supergroothoekzoom en een minimacro.

Het pleit is beslecht. Het APS-C formaat is een blijvertje en objectievenfabrikanten zijn vol overgave bezig er objectieven voor uit te brengen. Aan de supergroothoekkant was de keuze nog niet zo gek groot, zeker niet als je voor een extra stop lichtsterkte gaat.

2,8/11-16

Tokina had in het groothoeksegment voor APS-C een 4/12-24 mm plus de niet al te serieus te nemen 3,5-4,5/10-17 mm fisheye zoom. Daar komt nu een wel degelijk interessante supergroothoekzoom bij, de Tokina AT-X 116 Pro DX: 11-16 mm zoom met een lichtsterkte 2,8! Via de cropfactor omgerekend een brandpuntsbereik van 17-25 mm voor de Nikon uitvoering, of 18-26 mm voor de Canon uitvoering.

Kleine macro

Voor de macroliefhebber maakt Tokina de keuze ruimer (er was al een 2,8/100 mm) door het uitbrengen van de Tokina AT-X M35 Pro DX, een 2,8/35 mm macro. Het compacte, relatief lichte objectief heeft een continu scherpstelbereik tot een afbeeldingsmaatstaf 1:1. Omgerekend is de brandpuntsafstand vergelijkbaar met 56 mm (Canon) en 53,5 mm (Nikon).

Meestal geven macrowerkers de voorkeur aan een wat langere brandpuntsafstand, 70 tot 105 mm, omdat daarbij de afstand tussen objectief en object wat groter blijft. Wie insecten wil fotograferen is zelfs gebaat bij een macro-objectief met nog langere brandpuntsafstand, bijvoorbeeld 150 of 180 mm.

Dit nieuwe objectief heeft andere troeven: relatief licht en klein, terwijl het meteen geschikt is als kwaliteits-vastbrandpuntsobjectief voor algemene toepassingen. Bovendien kan de relatief grote beeldhoek een voordeel zijn als je een opname wilt maken waarbij het onderwerp niet geïsoleerd wordt weergegeven, maar waarbij juist de achtergrond nog enigszins herkenbaar is.

AF/M

Beide objectieven zijn uitsluitend geschikt voor camera’s met APS-C formaat sensors. Ze zijn uitgerust met de handige, van andere objectieven bekende overschakeling van autofocus op handscherpstelling: trek de scherpstelring iets naar achteren en hij schiet in de stand voor handmatige scherpstelling. Specificaties zijn te vinden op de Japanse site van Tokina.

L. Polder
| 29-11-2007
Boeken algemeen