Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Boeken

The Cabinet

Modefotografie als autonome kunst

Reflex New Art Gallery brengt regelmatig in samenwerking met kunstenaars speciale edities en geeft ze als kunstboeken uit. Het onlangs verschenen boek The Cabinet, naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling van de Britse fotograaf Miles Aldridge is daar een voorbeeld van.

Miles Aldridge werd geboren in 1964 in Londen en groeide op tussen muziek en pop-art. Zijn vader Alan Aldridge was een bekende art-director met klanten als The Beattles en The Rolling Stones.

Het is de laatste vijf jaar snel gegaan met Miles Aldridge’s carrière. Op dit moment is hij de huisfotograaf van de Vogue Italia en schiet hij daarnaast series voor toonaangevende bladen als Numéro, The New York Times, i-D, Vogue Homme, Chinese Vogue, Zoo, Bazar en vele anderen.

Zijn foto’s gaan verder dan het puur etaleren van dure labels gedrapeerd op 'beautiful people'. Er gebeurt altijd iets dat je aandacht langer vasthoudt.

Alsof de foto afkomstig is van een still uit een film: je bent benieuwd wat zich ervoor heeft afgespeeld en vraagt je af hoe het zal aflopen. Niet voor niets vormen de films van Alfred Hitchcock en Federico een inspiratiebron.

Hij voegt altijd een vleugje suspense en mystiek toe die samen met een ongekend contrasterend kleurgebruik en intense scherpte resulteert in foto’s helemaal anno nu. Sommige series kunnen koud en afstandelijk overkomen – zoals Maria Callas – maar dat doet Aldridge 'on purpose': het geeft hem de mogelijkheid om het schaduwbestaan van een ster nog sterker neer te zetten.

Cabaret, Vogue Italia 2006

Naar aanleiding van de tentoonstelling heeft Reflex een catalogus uitgegeven met voorwoord van Marilyn Manson. De catalogus met vijftig kleur afbeeldingen is los verkrijgbaar en maakt tevens deel uit van de speciale editie The Cabinet samen met drie genummerde en gesigneerde prints. Daarnaast verschijnt er een 'luxury edition' met negen genummerde en gesigneerde prints met passe partout.

Andere publicaties van Reflex New Art Gallery zijn Kaori van Nobuyoshi Araki, Road to Erehwon van Robin Lowe, Violence and Passion van Erwin Olaf, Hotel LaChapelle van David LaChapelle en Tokyo van Daido Moriyama.

Meer van Miles Aldridge op www.milesaldridge.com.

The Cabinet - Miles Aldridge
Uitgever: Reflex New Art Gallery
Verschenen: februari 2007

BESTEL OOK VAN MILES ALDRIDGE:

Redactie
| 23-11-2007
Boeken algemeen