Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Samenwerking Mamiya en Phase One

Levert dat wat moois op?

Volgend jaar wordt een middenformaat camerasysteem gelanceerd, voortkomend uit de onlangs bekend gemaakte samenwerking tussen camerafabrikant Mamiya en Phase One, fabrikant van digitale achterwanden.

Pixeltellers zeggen steeds maar dat het middenformaat z’n bestaansrecht heeft verloren, nu de op kleinbeeld gebaseerde digitale reflexen de 20 MP grens zijn gepasseerd. Ja, in een zo snel groeiende markt als die van de professionele digitale fotografie zijn zulke denkfouten snel gemaakt.

Inmiddels dringt langzaam door dat een grote beeldsensor, met relatief grote pixels, qua ruis en dynamisch bereik niet te versmaden is. Laat je daar hoogwaardige optiek op los, dan kom je wat betreft beeldvoordracht en kwaliteit toch in een andere divisie terecht.

Tel daar ook nog eens bij dat je met een groot sensorformaat een geringere scherptediepte hebt: je kunt je achtergronden nóg onscherper houden, je kunt nóg selectiever met je scherpte spelen. Ervaren studiofotografen weten dit en zijn gelukkig met hun middenformaatcamera met daarop een digitale achterwand. Maar er is een grote groep nieuw opkomende professionals, die het middenformaat nog moeten gaan ontdekken.

Het toekomstperspectief is gunstig, maar kat-in’t-bakkie is het voor de fabrikanten niet. De ontwikkelingskosten zijn hoog, de aantallen waarin apparatuur wordt gemaakt zijn relatief klein, en dat merk je aan de prijzen. Zelfs de topmerken in deze markt zijn kwetsbaar en daarom is het goed nieuws dat Mamiya en Phase One elkaar hebben gevonden.

Mamiya

De Japanse fabrikant Mamiya heeft zijn sporen verdiend als maker van uitstekende, relatief betaalbare camera’s voor het middenformaat rolfilmsysteem, voor 4,5 x 6, 6 x 6 en 6 x 7 cm opnameformaten. Veel studiofotografen hebben nog wel ergens een 6 x 7 reflexset van Mamiya staan, terwijl de 4,5 x 6 camera’s geliefd waren in de reportagesfeer.

Vanuit dit laatste systeem ontwikkelde Mamiya haar DSLR-systeem. Natuurlijk uitgerust met een grote beeldsensor: 2x die van fullframe kleinbeeld. 36 x 48 mm, een cropfactor van slechts 1,15x, dus de objectieven werken slechts een toefje minder groothoekig.

De camera werkt in veel opzichten als een conventionele DSLR. O ja, resolutie? 21,3 miljoen pixels. Bodyprijs incl. BTW zo’n € 12.000,-. De techniek uit deze camera zit ook in een digitale achterwand, die op Mamiya’s 4,5 x 6 conventionele reflex past.

Phase One

Phase One is Deens, net als Imacon, de achterwandenmaker die Hasselblad (het andere grote middenformaatmerk) overnam en moderniseerde. Phase One biedt een groot assortiment aan digitale achterwanden voor midden- en grootformaatcamera’s.

Het merk is haast nog bekender vanwege de CaptureOne workflow-software. Pikant detail is dat die op dit moment niet met de RAW-bestanden van Mamiya kan omgaan, maar daar zal vast héél snel verandering in komen.

Nieuw systeem

Naar verluidt lanceren Phase One en Mamiya volgend jaar hun nieuwe digitale middenformaat systeemcamera. Details zijn er nog niet, maar je hoeft geen helderziende te zijn om in te schatten dat Mamiya’s camera- en objectievensysteem de basis zal vormen (de Mamiya objectieven zijn buitengewoon goed).

Het nieuwe systeem zal bedoeld zijn als krachtige partij op de middenformaatmarkt. Moet Hasselblad zich zorgen maken? Nee, niet echt. Naarmate het middenformaat duidelijker op de kaart wordt gezet zal iedere speler in de markt kunnen profiteren.

Informatie: www.mamiya.nl, www.mamiya.com, www.phaseone.com.

L. Polder
| 16-11-2007
lifestyle