Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Twee Sigma fisheyes voor APS-C formaat.

Waarin verschillen ze?

De twee nieuwe fisheyes van Sigma zijn speciaal afgestemd op digitale reflexfotografie met APS-C sensors. Beide bieden ze de bekende bolle vertekening, maar in toepassing zijn ze verschillend.

Fisheye is leuk, fisheye is spectaculair. En fisheye is nuttig. De eerste fisheyes werden niet ontwikkeld voor fotografen die alles al hadden gedaan, maar voor wetenschappers.

Een groothoekobjectief doet eigenlijk iets heel raars. Fotografeer je een gebouw recht van voren, dan is het midden van het beeld veel dichter bij de camera dan de zijkanten. Logisch zou zijn dat iets kleiner wordt afgebeeld naarmate het verder weg is, maar dat doet een groothoek niet. Een fisheye geeft de verhoudingen wél goed weer: wat ver weg is, is kleiner. Vandaar dat wetenschappers wel wat in zo’n objectief zien: in de foto’s kun je metingen doen.

De circulaire fisheye geeft een rond beeld, met in alle richtingen een even grote beeldhoek. Houd je de camera recht vooruit gericht, pas dan op dat je de neuzen van je schoenen of de poten van je statief niet in beeld krijgt.

APS-C

Gebruik je een fisheye voor fullframe in combinatie met een kleinere beeldsensor, dan krijg je wel die kenmerkende vertekening, maar die verbijsterende 180 graden beeldhoek haal je niet. Wél met de twee nieuwe fisheyes van Sigma, die zijn afgestemd op sensors op APS-C-formaat. Geschikt dus voor de meeste digitale reflexen.

De 4.5mm F2.8 EX DC Circular Fisheye HSM geeft een volledig rond beeld, dus 180 graden in alle richtingen. Dit is het objectief dat ook wetenschappelijke toepassingen kent.

De 10mm F2.8 EX DC Fisheye HSM is een beeldvullende fisheye: de beeldhoek van 180 graden wordt alleen gehaald over de beelddiagonaal. Dit objectief kent de ruimste fotografische mogelijkheden. Overal voor te gebruiken, zelfs voor verrassend dynamische macroshots.

De beeldhoek van 180 graden geldt overigens alleen voor camera’s met een cropfactor van 1,5x. Hoe hoger de cropfactor, des te kleiner wordt de beeldhoek, bij Canon bijvoorbeeld kom je tot 167 graden, met een Sigma reflex 154. Dit objectief is vooraf bedoeld voor creatieve toepassingen.

De twee fisheyes worden geproduceerd voor Canon, Nikon en Sigma.
Info: www.sigmaphoto.com.

L. Polder
| 19-11-2007
lifestyle