Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Russische Leica te koop

De Fed-1, de oervader van de Russische Leica-imitaties is in een zeer beperkte oplage te koop (nieuw). Veel nationale camera-industrieën maakten een flinke sprong voorwaarts toen ze kopieën van de Duitse Leica gingen maken. Zo verscheen na de tweede wereldoorlog in Japan de Kwanon, een Japanse Leica-imitatie, feitelijk de eerste Canon camera.

Veel andere merken startten op vergelijkbare wijze. Eerst met kopieën, later met eigen verbeteringen. Twintig jaar laten was de Duitse camera-industrie, tot dan toe toonaangevend, knock-out en maakten de Japanners de dienst uit.

De Russen begonnen al eerder met kopiëren: vanaf 1934 maakten zij de Fed, gebaseerd op een vroeg Leica-model. Later kwamen er de Fed’s en de Zorki’s, meer eigen ontwikkelingen op basis van het meetzoekerconcept: in veel opzichten eenvoudiger, ruwer en groter.

Van die latere Fed’s zijn nog steeds versies te koop. Niet erg best spul, maar wel leuk om een lekker nostalgisch mee te fotograferen.

Ze zijn te bestellen via www.lomography.com, een internetcommunity en webwinkel opgezet rond de Lomo camera.

Lomo

De Lomo was een Russische kleinbeeld compactcamera, die door Oostenrijkse studenten voor heel weinig geld uit Oostblokstaten werd gehaald. Er kwam een ware Lomo-cult uit voort (zie bovengenoemde site). Het cameraatje is niet al te goed, de lenzen zijn niet al te scherp, en dat moet juist de charme zijn. Inmiddels is het 'lomografie'-pakket enorm uitgebreid en je kunt er de meest rare fotodingen kopen. Het hangt allemaal tegen de ontkenning van de fotografie aan. En nu hebben ze een partijtje van Fed-1 camera’s op de kop getikt.

Fed-1

De Fed-1 is de oer-Fed, en je vindt er echt het oorspronkelijke Leica-concept in terug: een camera die klein moest zijn en altijd kon worden meegenomen, en waar je ook scherpe foto’s mee moest kunnen maken (Oscar Barnack, de bedenker van de Leica, maakte graag bergwandelingen). Naar verluidt werd de Fed-1 vooral gemaakt omdat de geheime diensten er zo handig mee overweg konden.

De camera heeft een inschuifbaar 3,5/50 mm objectief en een gekoppelde afstandsmeter, sluitertijden van 1/25 tot 1/500 s plus B. Je koopt hem voor € 200,-, inclusief leren tas. Dat is verdacht goedkoop. De drie maanden garantie doen ook al geen hoge betrouwbaarheid verwachten. Maar de techniek is heel erg basic, dus een techneut wil er nog wel eens raad mee weten.

O ja, de naam Fed, of FED is een eerbetoon aan Felix Edmundovich Dzerzhinsky, oprichter van de Cheka (de eerste geheime dienst van na de Russische revolutie).

L. Polder
| 15-11-2007
Boeken algemeen