Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Gitzo Traveler Titan jubileumstatief

Gitzo brengt een ontzettend duur jubileumstatief uit. Beperkte oplage, je naam wordt erop gezet. Is dit gekkenwerk voor verzamelaars of is dit z’n prijs, € 2159,-, misschien wel waard?

Oplage 390 stuks, de naam van de koper erin gegraveerd. Je eerste indruk: zet dit maar in de vitrine bij de gouden Leica’s, platina Rollei’s en Minoxen met diamantjes.

Maar de waarheid is dit: Gitzo heeft het Traveler statief onder handen genomen en daar iets heel bijzonders van gemaakt. Men paste titanium toe, een extra licht en sterk materiaal.

Het statief werd weliswaar een fractie zwaarder, maar in ruil daarvoor kunnen kop en statief het dubbele aantal kilo’s hebben.

Rugzakstatief

De Traveler is een reisstatief pur sang. Door de 180 graden klapconstructie voor de poten kan hij extra klein worden opgevouwen (hij is 25% korter dan bij een normale constructie). Hij is ontworpen om in of aan een rugzak te worden meegenomen. Er zit een compact balhoofd op, dat bij inklappen tussen de poten verdwijnt.

Ingeklapt is de Traveler maar 39 cm lang, de Titan is 2 cm langer. De maximale hoogte is 140 cm. De normale kop is geschikt voor een belasting van 2 kilo, het statief idem. In de titanium-uitvoering echter kom je op het dubbele!

De gewone Traveler weegt 1 kilo, de Titan 1,18 kilo: een gigantische toename van de relatieve belastbaarheid dus! Een licht, compact statief met de prestaties van een bakbeest! Dat is heel bijzonder, en maakt het statief interessant voor expedities en outdoortoepassingen waarbij sterk op het gewicht moet worden gelet.

Carbon 6x

De poten zijn net als bij de gewone Traveler gemaakt van het lichtste, sterkste en stijfste materiaal dat Gitzo hiervoor in huis heeft: 6-laags koolstofvezel. Voor de Titan werden speciale, nieuw ontwikkelde chassisdelen toegepast. Ze zien er tengerder uit dan de gewone, maar zijn door de eigenschappen van titanium toch sterker.
Bij het jubileumstatief hoort een fraaie leren tas, ambachtelijk vervaardigd door Italiaanse lederwerkers.

Het unieke concept van de Traveler. Je schuift de middenzuil helemaal uit, klapt de poten 180 graden om zodat ze tegen de middenzuil met kop aan komen te liggen. Een solide Gitzo statief, ingeklapt circa 40 cm lang, één kilo licht.

Een Traveler is altijd uitgerust met het Anti Leg Rotation systeem, waardoor je de segmenten in elke willekeurige volgorde kunt los- en vastdraaien, en je het statief snel hebt uitstaan. Hij is ook voorzien van het ground level systeem, waarmee je de kop zonder middenzuil op het statief kunt plaatsen, voor als je vlak boven de grond werkt.

De middenzuil is omkeerbaar voor macro- en reportagetoepassingen. De poten zijn uitgerust met het G-Lock systeem: je hoeft de ringen niet extra stevig vast te draaien. Je hebt gewoon een vast-stand en een los-stand, die je zonder extra krachtsinspanning activeert. Staat een segment vastgedraaid, dan zet het zichzelf steviger vast naarmate het zwaarder wordt belast.

Op www.gitzo.com is een prachtige minisite aan de Traveler Titan gewijd. Heb je een dure smaak, houd je van toptechniek en kwaliteit, pas op: je kon nog wel eens enthousiast worden.
Nog even ter vergelijking: de gewone Traveler kost zo’n 600 euro... is het niet eigenlijk een koopje?

L. Polder
| 13-11-2007
Boeken algemeen