Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Belgische fotograaf wint fotografieprijs Vevey

De Belgische fotograaf Geert Goiris (1971) is gekozen tot winnaar van de Grand Prix international de photographie de Vevey en zal hiervoor 30.000 Zwitserse frank (ongeveer 18.000 euro) ontvangen.

foto: Geert Goiris
Solitary tree

De jury in het Zwitserse stadje verkoos het project van Goiris uit 600 inzendingen van fotografen uit alle continenten. Dat is een recordaantal voor de fotografieprijs van Vevey. Aan de 6de Grand Prix International de Photographie de Vevey konden zowel professionele kunstenaars, fotografen als fotografen in opleiding deelnemen.

De organisatoren van de wedstrijd wilden de nadruk leggen op het ontdekken van nieuw talent, waarbij leeftijd geen rol speelt. Hun belangrijkste criterium was de manier waarop, zowel in de inhoud als in de vorm van het werk, een rijkdom aan ideeën tot uiting komt. De geselecteerden krijgen de kans om een uniek project te realiseren dat wordt tentooongesteld op IMAGES'08 in Vevey.

foto: Geert Goiris
Albino

Geert Goiris heeft nu dus een jaar de tijd voor zijn project Whiteout: een verhaal gebaseerd op een expeditie naar de Zuidpool. Hij zal het Belgische team vergezellen bij de bouw van de nieuwe Belgische poolbasis Queen Elisabeth op Antartica. De foto's van de reis, de poolbasis en het omliggende landschap, worden in samenwerking met een Engelse auteur gebundeld tot een science fiction-achtig verhaal.

Als fotograaf onderzoekt Geert Goiris in zijn artistieke werk de notie van de wildernis als metafoor. Hij wordt sterk aangetrokken door het licht en de wijd open landschappen van het Hoge Noorden en heeft al gefotografeerd in poolgebieden als Spitsbergen, Groenland en Lapland. Eerder concentreerde hij zich al op afgelegen gebieden, zoals het Europese Ruimteobservatorium Paranal in de Atacama woestijn in Chili, de droogste plaats op aarde. Met Whiteout beweegt hij zich op het klimatologisch meest extreme en het minst door de mens verstoorde continent op aarde.

Whiteout (ook gespeld white-out of white out) is een zeer gevaarlijk weer- en optisch fenomeen, veroorzaakt door laaghangende wolken en sneeuwkristallen, waarbij de lucht en het aardoppervlak elkaar zo reflecteren dat bijvoorbeeld een piloot alleen nog maar wit ziet en volledig gedesoriënteerd raakt. Er zijn geen schaduwen en contrasten. (Antarctica, An encyclopedia. John Steward Volume II M-Z, Chronology, Expeditions, Bibliography)

Een fenomeen dat volledig aansluit bij Geerts iconografie van barre landschappen, desolate, open terreinen en utopische (architectuur)projecten.

foto: Geert Goiris
Paranal

Francis Smets over Goiris: "...het werk van Geert Goiris is geen registrerende fotografie. De beste manier om het te omschrijven, is als ‘ontmoetende fotografie’. Het is onmogelijk dit eenmalige moment op te zoeken. Hooguit overkomt het ons. We stoten er onverhoeds op, als een geschenk."

foto: Geert Goires
Suspension

"Het is als een hapax. Dit taalkundig begrip wijst op een woord dat slechts eenmaal aangetroffen wordt in een doorlopende tekst. Zo ook vormt de wereld, die we gewoon zijn te ervaren, als het ware een continue tekst in de ruimte en de tijd. Daar doet zich plots en onvoorspelbaar dat eenmalige voor. Een zeldzame keer spreekt de wereld ons aan. In dat opzicht is ieder beeld van Geert Goiris een hapax."

"Hoezeer zijn fotografie dit buitengewone moment tracht vast te leggen, ze kan ons enkel zijn verdwijnen tonen. Of beter, ze slaagt erin het verdwijnende te tonen."

Geert woont en werkt in Antwerpen en volgde zijn opleiding voor fotografie aan de Sint-lucas Hogeschool in Brussel. In 2000 had hij zijn eerste solotentoonstelling in het Provinciaal Museum voor Fotografie te Antwerpen.

Gertrude Boers
| 05-11-2007
lifestyle