Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

De 'nieuwe werkelijkheid' in de fotografie

Italiaanse fotografie van 1932-1960

Ruim 200 foto's van grote namen uit de Italiaanse fotografie, als Federico Patellani, Pietro Donzetti, Mario Giacomelli, Mario de Biasi en Franco Pinna, zijn nu voor het eerst samengebracht in de grote internationale tentoonstelling NeoRealismo. De nieuwe fotografie in Italië 1932-1960.

foto: Federico Patellani
De mijnwerkers in Carbonie, Sardinië 1950

Het Neorealisme in Italië ontstond als reactie op het fascisme, eerst nog met name in de film maar na de Tweede Wereldoorlog ontwikkelde zich ook een fotografische stroming.

Het leverde prachtige, licht heroïserende en vaak ook dramatische foto's op van het gewone leven en bracht de werkelijkheid in het door armoede geteisterde naoorlogse Italië in beeld.

De tentoonstelling laat de wisselwerking tussen fotografie, film en literatuur zien en bestaat uit grotendeels vintage afdrukken, filmfragmenten, affiches, tijdschriften en boeken.

Het Neorealisme staat voornamelijk als filmische stroming te boek, maar er heeft zich na WOII ook een belangrijke fotografische pendant ontwikkeld met fotografen als Federico Patellani, Pietro Donzetti, Mario Giacomelli, Mario de Biasi en Franco Pinna.

Het gebruik van de 'methode' van het Neorealisme (filmmakers lieten bijvoorbeeld gewone mensen zichzelf 'spelen') leidde tot verhitte debatten over de scheidslijnen tussen engagement en journalistiek, tussen documentaire en kunst een discussieonderwerp dat ook in onze tijd regelmatig terugkeert.

foto: Roberto Spampinato
Stadsreiniging N.U. (Nettezza Urbana), Milaan 1955

Niet eerder was er zo'n uitgebreide tentoonstelling over deze invloedrijke 'stroming' in de fotografie. Een groot deel van de 200 tentoongestelde foto's, in de meeste gevallen vintage afdrukken, is afkomstig uit de collectie Bertero, Milaan.

Ook omvat de tentoonstelling filmfragmenten, affiches, tijdschriften en boeken. De tentoonstelling is samengesteld door Enrica Viganò en Giuseppe Pina en geproduceerd door AdmirA, Milaan.

Openingsprogramma met lezingen en rondleidingen in het Nederlands Fotomuseum. Zaterdag 15 december.

Redactie
| 30-10-2007
lifestyle