Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Prijswinnaars

Foto van springende aap wint

Op vrijdag 26 oktober ontving Tjerk Verhagen uit Nijmegen de prijs voor de mooiste Madagaskar foto van 2007. Hij mocht de prijs in ontvangst nemen tussen de loslopende apen in Apenheul in Apeldoorn. Verhagen heeft een fantastische geheel verzorgde reis naar het eiland Madagaskar bij Afrika gewonnen.

Verhagen was dol enthousiast: "Ik was al lang aan het sparen voor een reis naar Madagaskar. De fotowedstrijd bood daarvoor een kans! Toen mijn foto niet tot de opvallendste maandfoto’s behoorde, dacht ik 'Tjerk, zet het maar uit je hoofd'. Het mailtje met de uitslag overdonderde me daarom volledig."

Het hele jaar al krijgen het eiland Madagaskar en zijn met uitsterven bedreigde flora en fauna bijzondere aandacht in ongeveer 150 dierentuinen van Europa. In dit jaar zamelen de dierentuinen geld in om natuurbehoudprojecten in Madagaskar te ondersteunen. De natuur in Madagaskar is uniek, het eiland kent planten en diersoorten die nergens anders op de wereld voorkomen. Daarom is het van het grootste belang deze natuur mee te helpen beschermen. Tot nog toe werd meer dan 450.000 euro opgehaald.

De Nederlandse dierentuinen hebben in het campagnejaar naast fondsenwerving, ook veel tijd en energie in publiciteitcampagnes gestoken. Zo werd ook deze fotowedstrijd uitgeschreven. Er zijn honderden foto's ingestuurd en elke dierentuin heeft op eigen wijze de foto's tentoongesteld. Alleen al in Apenheul zijn ruim 170 foto's ingezonden.

Op 1 oktober heeft natuurfotograaf Jan Vermeer de taak op zich genomen, om de zeven kansrijkste foto’s voor de landelijke hoofdprijs te kiezen. De jury, onder andere bestaande uit vertegenwoordigers van de dierentuinen, koos met grote meerderheid voor de foto van de springende sifaka van Tjerk Verhagen. "Het is een prachtig dynamisch plaatje. Duidelijk afwijkend van de gangbare portretten. De beweging in de foto is erg mooi. Bovendien is het lastig om de vlugge sifaka's zo goed te fotograferen, en dat ook nog eens door het glas!", aldus de jury. Omdat de foto in het speciale Madagaskargebied in Apenheul is gemaakt, vond ook hier de overhandiging van de prijs plaats.

Hoe de foto van de springende sifaka eruit ziet, is te zien op www.nvddierentuinen.nl.

Redactie
| 27-10-2007
lifestyle