Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Olympus E-3 – sterk, snel, veelzijdig

Olympus, het eigenzinnige merk met het eigenzinnige 4:3 opnameformaat, bewijst met de E-3 volledig mee te tellen in de reflexmarkt. Met bijzondere troeven.

Olympus positioneert de E-3 als een volwaardige professionele reflex. Maar of je hem op gelijke hoogte mag zetten met een Nikon D2Xs of een Eos-1D Mark III valt te bezien.

Met z’n maximale beeldfrequentie (5 bps) doet-ie redelijk mee, maar dat is natuurlijk niet het enige criterium. Olympus geeft wel zeer hoog op van duurzaamheid en bescherming.

Er is een magnesium body toegepast. Camera, veel objectieven en de batterijgreep zijn stof- en spatwaterdicht geconstrueerd. De sluiter is getest tot 150.000 opnamen. Dat klinkt allemaal goed. Maar dit soort eigenschappen kom je ook al in de hogere middenklasse tegen. Daar zit hij qua prijsstelling ook (bodyprijs € 1700,-). Na praktijkervaringen weten we hopelijk meer. Tot dat moment doen we het even met een bespreking van wat de camera gaat bieden.

Antishake

Waarmee gaat de E-3 ons verleiden? Heel belangrijk toch wel is de ingebouwde beeldstabilisatie, die volgens Olympus een bereik van maximaal 5 stops heeft. Tot nu toe komen in de body geïntegreerde systemen tot een winst van 2 tot 3 stops (de nieuwe Sony Alpha claimt ook al meer te halen). Objectieven met ingebouwde stabilisatie komen officieel tot 3 tot 4 stops. Het is natuurlijk fantastisch als je een goed werkend stabilisatiesysteem hebt, dat werkt bij elk objectief dat je gebruikt. Olympus heeft hier beslist een sterk punt.

Grotere zoeker

Wat ook nieuwsgierig maakt is de zoeker. Een vergrotingsfactor van 1,15x klinkt spectaculair, maar bedenk wel dat Olympus met een extra kleine beeldsensor werkt. Je hebt dit dus gewoon nodig om een enigszins plezierig werkbaar zoekerbeeld te hebben. Dat van de E410 en E510 is helder en overzichtelijk, maar beslist aan de kleine kant. De hoge factor verklaart meteen waarom het prisma vrij ver boven de compacte body uittorent.

Live view

Natuurlijk heeft de E-3 live view, een functie die écht een verrijking van de reflextechniek betekent. Je hebt een prettig overzicht zonder dat je door de zoeker hoeft te kijken, je kunt vooraf beoordelen wat belichting en witbalans doen, en je hebt een extreem precieze scherptecontrole.

De E-3 voegt er een extra functionaliteit aan toe: het lcd-scherm is uitklapbaar en draaibaar en kan in elke positie worden gebruikt. Voor hoge of lage standpunten, voor candidopnamen vanaf borst- of buikhoogte, en voor een ergonomisch verantwoorde houding bij studiowerk. En om je lcd te beschermen klap je hem dicht met het beeldvenster naar de body toe.

Snel

Als een der belangrijkste highlights brengt Olympus naar voren dat de E-3 het snelste AF-systeem ter wereld heeft. Da’s heel mooi. Maar in de kleine lettertjes staat dat het alleen geldt bij gebruik van het nieuwe ED 12-60 mm f2.8-4.0 objectief met een nieuwe SWD-motor (Silent Wave Motor). In het testlab van Olympus was vastgesteld dat geen andere combinatie van welk merk ook, zo snel scherpstelde. Leuk, zo’n record. Maar het roept ook vragen op. Want hoe zit het dan met andere objectieven? Alle andere objectief-cameracombinaties zijn dus hooguit tweede? Het is lang geleden dat reflexfabrikanten probeerden elkaar met records de loef af te steken.

De positie van de 11 scherpstelsensoren kan ook bij live view zichtbaar worden gemaakt.

Maar snel zal het AF-systeem gerust wel zijn. Snelheid zit zelfs al in het basisconcept besloten. Een kleine sensor leidt tot korte brandpuntsafstanden, en korte brandpuntsafstanden vergen relatief lichte scherpstelarbeid, dus dat plaatst Olympus technisch in een gunstige positie.

De scherpstelling wordt gestuurd vanuit een AF-systeem met 11 kruissensors. Kortste sluitertijd is 1/8000 seconde, flits is gesynchroniseerd tot 1/250 seconde. Nieuw voor Olympus is de toepassing van draadloze, DDL-gestuurde flitstechniek, en daarvoor worden twee flitsers uitgebracht, de FL-50R en de FL-36R.

Zoals andere draadloze flitssystemen geschiedt de aansturing via gecodeerde flitspulsen. De camera kan zelf voor aansturing van de extern geplaatste flitsers worden gebruikt. Beide flitsers zijn geschikt voor highspeed flitstechniek, waarbij sluitertijden mogelijk zijn tot 1/8000s. Deze flitstechniek komt vooral van pas bij invulflitsen onder zeer heldere lichtomstandigheden

Objectieven

Gelijk met de camera lanceert Olympus drie nieuwe objectieven. Het four/thirds-systeem werkt met een kleinere beeldsensor dan de andere reflexmerken; voor omrekening naar de oude kleinbeeldwaarden moet je een cropfactor 2 hanteren. Als nieuw professioneel standaardobjectief zet Olympus de Zuiko Digital ED 12-60 mm (24-120 mm) 1:2.8-4.0 SWD neer, een prachtig bereik en mooi hoge lichtsterkte. Prijs circa € 1049,-. Zuiko is de merknaam van Olympus’ objectieven. Niet écht nieuw is de Zuiko Digital ED 50-200 mm (100-400 mm) 1:2.8-3.5 SWD. Hij zat al in het assortiment, maar stelt door toepassing van de nieuwe motortechniek dubbel zo snel scherp. Gaat € 1289,- kosten.

De drie Olympus reflexen met de nieuwe flitsers en een assortiment objectieven. Ook Sigma en Leica maken objectieven voor de four/thirds objectiefvatting.

Zeker spectaculair is de Zuiko Digital ED 14-35 mm (28-70 mm) 1:2.0 SWD. Een min of meer klassiek bereik voor een professionele standaardzoom, maar dan wel met een exceptionele lichtsterkte. Deze lichtreus komt volgend voorjaar, prijs nog niet bekend. De andere twee optieken komen, net als de camera eind november. De eerder aangekondigde Zuiko Digital ED 70-300 mm (140-600 mm) 1:4,0-5,6 is vanaf eind oktober te koop. 127 mm lang, 620 gram licht, en dan een omgerekend bereik van 140 tot 600 mm: het onderstreept meteen weer eens een pluspunt van het four/thirds systeem: kleine, lichte tele-optiek.

Nieuws is verder ook een 2x converter, kost € 499,-. Olympus geeft aan dat hij in combinatie met álle Olympus objectieven te gebruiken is, zelfs de fisheye (voor wat dát waard is). Wat de objectiefwisseling betreft: ook de E-3 is natuurlijk uitgerust met Olympus’ geroemde antistofsysteem.

Compleet

De nieuwe (semi-)professionele reflexgebruikers zijn vaak manusjes van alles, die de ene keer actiefoto’s maken en het volgende moment productopnamen in de studio. Deze beeldmakers zijn ook meer beeldschermgeoriënteerd, daarvoor is de beeldverhouding van 4:3 sowieso interessant. Tel daar een professioneel eisenpakket bij op en je kunt zeker uitkomen op de E-3. Hij biedt in functies meer dan z’n klassegenoten, net zoals de E-510 een bagage heeft die je bij andere merken zelfs tegen een flinke meerprijs niet krijgt.

Ook natuurfotografen, vogelfotografen en andere outdoorliefhebbers moeten de nieuwe Olympus zeker meewegen als ze prijs stellen op een relatief lichte, compacte en goed beschermde uitrusting.

L. Polder
| 20-10-2007
lifestyle