Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Hoge resolutie panoramafoto's met Gigapan

Gigapixels voor iedereen

Het Global Connection Program komt volgend jaar met de robot Gigapan op de markt. Deze maakt met een eenvoudige digitale camera panaromafoto's met een zeer hoge resolutie.

De Gigapan is een robotgestuurd apparaat waar een gewone digitale camera en een statief aan bevestigd kunnen worden. Daarmee kan de camera van boven naar beneden en van links naar rechts worden getild.

Fotograaf Andrea Crossan, die een prototype heeft gebruikt, zegt in een interview op PRI's The World dat je "hiermee verbazingwekkende foto's kunt maken". Ze bespreekt hier haar foto van de Masayavulkaan. Het beeld toont de rand van een krater waaruit rook komt. Op de voorgrond is gras zichtbaar.

Uniek aan de foto is, zegt ze, dat je heel diep kunt inzoomen. Zo staan er rechts op de foto mensen die in eerste instantie niet zichtbaar waren, maar ingezoomd toch goed herkenbaar zijn. Volgens Crossan komt dat omdat de camera meer dan één foto maakt. Voor haar vulkaanfoto zijn automatisch zeker vijftig foto's gemaakt van dezelfde scène. Het apparaat staat op een tripod en de robot klikt vervolgens zelf een eind weg. Daarna worden de foto's digitaal aan elkaar geplakt met speciale software. "Als je dan inzoomt kun je dingen ontdekken in de foto, die je niet zag op het moment dat je de foto nam."

Volgens Crossan komt de Gigapan in maart 2008 op de markt voor, naar schatting, 100 dollar. Dan heb je gelijk de robot plus de software om foto's aan elkaar te plakken. Fotografen kunnen aan het apparaat hun eigen digitale camera bevestigen. Wel is een geheugenkaart met veel opslagcapaciteit vereist, omdat er voor het maken van een panoramafoto zoals gezegd twintig tot vijftig opnamen nodig zijn.

Voor wie niet zo lang wil wachten is er al een beta-editie beschikbaar voor 279 dollar.

Het Global Connection Project is een samenwerkingsverband van Carnegie Mellon University , NASA , Google en National Geographic.

Een eerdere versie van de Gigapan-technologie is ontwikkeld voor de Mars Exploration Rovers, die panoromafoto's maakte van de planeet Mars. Het Gigapan project wil nu hetzelfde doen met de planeet Aarde om daarmee mensen te binden, inspireren en informeren over de planeet opdat ze betrokken en verantwoordelijke wereldburgers worden.

Karin Oost
| 18-10-2007
lifestyle