Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

Diederik Meijer in Kinshasa

Fotograaf Diederik Meijer bezocht eind augustus Kinshasa en maakte portretten in beeld en geluid van uitgestoten kinderen. Save the Children in Kinshasa werkt aan de re-integratie in de maatschappij van ex-kindsoldaten en kindheksen en is vorige week gestart met een project voor basisgezondheidszorg in de provincie Noord-Kivu in het oosten van DRC. Het project richt zich op meer dan 400.000 kinderen en vrouwen, voornamelijk vluchtelingen, en wordt voor een belangrijk deel betaald uit subsidies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

foto: Diederik Meijer

In Kinshasa werkt Save the Children al sinds 1997 aan de verbetering van de situatie van zogenaamde 'kindheksen'. Het merendeel van de naar schatting 14.000 kinderen die in Kinshasa op straat leven, wordt er door de familie of de gemeenschap van beschuldigd heks te zijn.

Vaak komen deze kinderen uit gebroken gezinnen en kan of wil de nieuwe voogd niet bijdragen aan de verzorging. Bij tegenslag in de familie worden de ongewenste kinderen de zondebok en vormt de beschuldiging van hekserij een alibi voor uitstoting. Oorzaken moeten gezocht worden in de extreme armoede en de invloed van traditionele levensovertuigingen. Veel van de zogenaamde kindheksen zijn getraumatiseerd. Ze meten zich vaak het gedrag van volwassenen aan, maar spreken met kwetsbare kinderstemmen.
Diederik Meijer heeft deze kinderen geportretteerd en geïnterviewd.

Diederik Meijer maakt sinds begin 2006 documentaire portretseries. Hij heeft eerder werk gepubliceerd in HP/De Tijd, NRC en NRC Next, Volkskrant Magazine en Vrij Nederland. Dit jaar werd zijn werk geëxposeerd in FOAM, op Fotofestival Naarden en in Galerie 32-34.

Redactie
| 18-10-2007
Boeken algemeen