Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nieuwe compact-fotoprinters van HP en Canon

Snel een stapel fotoprints op briefkaartformaat, inclusief bewerkings- en albummogelijkheden, dat gaat heel handig met de nieuwe compact-fotoprinters van HP en Canon.

Voor optimale foto-afdrukresultaten kun je vaak niet om finetuning via de computer heen. Wil je echter snel een stapel goede printjes in handen hebben, dan is rechtstreeks printen vanaf een geheugenkaart vaak de makkelijkste weg, en de resultaten zijn doorgaans meer dan bevredigend. Steeds meer consumenten zien wat in de kleine 10x15 printertjes, die inmiddels door flink wat fabrikanten worden aangeboden. Prijsklasse: vanaf enkele tientjes tot iets boven € 200,-.

Canon

Canons fotoprinters werken met dye sublimation techniek: vanaf een rol donormateriaal (drie kleuren en een beschermlaag per foto) wordt de benodigde kleurstof met warmte op het papier overgebracht, kleur voor kleur. Donormateriaal en papier zijn niet los te koop. Bij de nieuwere printers zit het allemaal zelfs in één niet navulbare cartridge. Dat geeft maximaal gebruiksgemak, maar wel veel afval.

Handig is dat je de cartridge altijd kunt verruilen voor een speciale zwartwitcartridge. Da’s meteen een voordeel van dit systeem: zwartwitfoto’s kunnen zo nooit een kleurzweem hebben! Dye sub materiaal biedt een uitstekende houdbaarheid (Canon heeft het over 100 jaar), en de prints krijgen een beschermlaagje, waardoor ze minder kwetsbaar zijn dan inkjet prints.

De Canon Selphy ES-2 heeft ruimte voor een accu (als accessoire leverbaar), waardoor hij los van het lichtnet kan worden gebruikt.

Portable

De nieuwe Canon Selphy ES-2 en ES-20 zijn compacte, portable printertjes, voorzien van een lcd-scherm van 3 resp. 2,5 inch diagonaal. Beide modellen bieden veel mogelijkheden de foto’s te bewerken (uitsnede, rode oogjes) of op te leuken (kadertjes, teksten, clip-art (versieringen), kalenders, albumlayouts). De ES-2 kan ook op een los bij te kopen accu werken. Dat maakt deze printer ook goed geschikt voor testprints op locatie. Via de optionele Bluetooth-adapter kun je foto’s vanuit je mobieltje printen. De ES-2 heeft ook infrarood-aansturing (IrDA). Prijzen: ES-2 € 209,-, ES-20 € 179,-.

Desktop

De nieuwe HP Photosmart A826 is behoorlijk wat groter dan de Canons, en is meer bestemd voor een vaste plek. Het gaat hier om een heel nieuw concept op printergebied. In alles, zowel vormgeving als gebruik, doet hij denken aan de printkiosks die je bij fotozaken en drogisten ziet staan. Je kunt hier heel vlot een serie printjes mee selecteren, en dat gaat met het 18 cm (7 inch) touch screen kinderlijk simpel. Er zijn veel correcties en bewerkingen mogelijk, en ook speciale layouts, kaders, collages, teksten. Interessant is ook de mogelijkheid zelf albumpagina’s te maken, mede omdat HP ook handige albumbandjes levert, waarin je je stapeltje prints klemt.

Met het pennetje is werken met het touch screen van de HP Photosmart A826 extra makkelijk. Je kunt er ook mee tekenen.

De A826 is de enige printer in deze klasse die tot 13x18 cm gaat. Fotofun voor de hele familie, zo moet je dit ding omschrijven en hij maakt het helemaal waar. De prijs, € 199,-, is een prettige verrassing.

Schaduwkant

HP past een inktcartridge met drie kleuren toe; geen apart zwart, dat moet ook met de drie kleuren worden gevormd. Dat zal de reden zijn dat de schaduwdoortekening niet zo best is, duidelijk minder goed dan van een goede fotografische afdruk. De nuancering in de donkere partijen wordt beter als je de automatische fotoverbetering uitschakelt. Daarmee zet je ook de sterke verscherping uit. Standaard staan die ‘verbeteringen’ aan: HP gaat er blijkbaar vanuit dat je een slechte camera gebruikt.

De compacte HP Photosmart A626 biedt dezelfde mogelijkheden als de A826. Prijs € 149,-.

Wat de kleuren en de glans van het materiaal betreft zit het goed, en de prints zijn direct droog. Voor de toegepaste Vivera inkt is door het Wilhelms Research Institute een lichtechtheid van meer dan 100 jaar vastgesteld (achter glas, in het licht).

De HP Photosmart A626 biedt dezelfde mogelijkheden als de A8926. Hij is echter uitgevoerd als portable. Het touch screen meet 12 cm.

29 cent

Een setje papier en inkt, goed voor 120 foto’s 10x15 cm kost ca. € 35,-. Daarmee kom je op de magische 29 cent per foto, die ook door Canon wordt nagestreefd. Als je niet alleen maar nachtopnamen maakt of op 13x18 cm print houd je inkt over (de printer geeft het netjes aan); je kunt los papier bijkopen en bent niet gebonden aan HP papier. Duurder dus dan internetprints of menig minilabprint, maar natuurlijk wel makkelijk en snel. En tel de funfactor ook maar mee.

L. Polder
| 03-10-2007
lifestyle