Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Printen met de Epson Stylus Photo 1400

Professioneel fotograaf Feddo van Gogh aan het woord

De nieuwe Epson A3+ printer, opvolger van de 1290S, lijkt te mooi om waar te zijn. Een ‘cadeautje’ voor fotografen?

In 1994 brengt Epson zijn eerste Stylus Photo inkjet printer op de markt, een klein wonder. Vanaf dat moment druk ik mijn Full Color digitale bestanden voor een prik zelf af. Het resultaat ziet er verrassend goed uit. Snel gaat het niet en het lab doet het mooier, maar daar doen ze er wel heel wat langer over.

Bij Epson zitten ze echter niet stil. Al snel is er weer een nieuwe A3+ printer (33x48 cm); de Epson Stylus Pro XL met zes kleuren inkt. Dat verbetert de kwaliteit dusdanig dat mijn Kodak Dye sublimation printer van f 30.000.- ongebruikt blijft staan; ik maak mijn controleafdrukken in het vervolg op de inkjet. De kwaliteit is verbluffend.

Over resolutie kun je bij dit soort printers niet meer praten, de variabele druppelgrote-techniek maakt het mogelijk bestanden vanaf 120 dpi perfect te printen. Toegegeven, er blijven wat kleine tekortkomingen; moeilijke zwart/wit weergave, kiepen van donkere partijen naar rood of groen en beperkte houdbaarheid van de prints. Maar door de bank genomen zien die hoogglanzende prints er puur fotografisch uit.

De kwaliteit verbetert steeds iets met de komst van de 1160, de 1200, de 1270 en uiteindelijk de 1290S, maar de beperkte houdbaarheid wordt niet opgelost; als je iets aan de muur wilt hangen heb je een probleem. Verder blijft het moeilijk om de donkere partijen zuiver weer te geven.

Dan introduceert men in 2005 de nieuwe Stylus Pro 4800 printer. Die gebruikt kleurvaste K3 pigmentinkt (in poedervorm). Alles lijkt opgelost. Epson spreekt over 75 jaar houdbaarheid, extra heldere kleuren en perfecte zwart/wit weergave.

Er komt nog een lastig aapje uit de mouw: de zeer gebrekkige glans.
Lichte partijen steken mat af tegen het glanzende papier.

Voor dit doel gebruiken ze maar liefst negen kleuren in plaats van zes. Lijkt mooi, maar in werkelijkheid heb je die extra kleuren nodig om de tekortkomingen van de K3 technologie te compenseren. Er komt nog een lastig aapje uit de mouw: de zeer gebrekkige glans. Lichte partijen steken mat af tegen het glanzende papier.

Alle pogingen van Epson om dit euvel te verhelpen leiden niet tot het gewenste resultaat. Daardoor is de voor fotografen bedoelde 4800 printer (A2) naar mijn smaak niet geschikt om glanzende foto’s af te drukken.

Epson brengt enkele jaren geleden nog de R1800 printer (A3+) uit, die dezelfde K3 inkten gebruikt, voorzien van een extra cartridge voor een glanzende finishlaag. Ook deze printer levert niet dezelfde kwaliteit als mijn oude vertrouwde 1290S. Die staat er dus nog steeds. Ik vind het nu eenmaal belangrijk mijn klanten een glanzende foto aan te kunnen bieden met de oude vertrouwde fotografische look.

Ik vind het nu eenmaal belangrijk mijn klanten een glanzende foto aan te kunnen bieden met de oude vertrouwde fotografische look.

Maar kijk, Epson weet wat er leeft onder zijn klanten. Begin dit jaar wordt de Stylus Photo1400 (A3+) aangekondigd, die inmiddels normaal leverbaar is (nog wel eens een moeizaam proces bij Epson). De oude vloeibare inkt is vernieuwd, heet nu Claria Photographic Ink en zorgt voor een houdbaarheid die vijf maal zo groot is als voorheen. Je mag dus aannemen dat de prints achter glas jarenlang perfect blijven. In het donker garandeert Epson zelfs 200 jaar, wat natuurlijk alleen interessant is voor archiefdoeleinden.

Op mijn standaard papier; het Epson Premium Glossy Photo Paper, bereik ik dezelfde hoogglans als met de 1290S. De printer heeft nog een aantal voordelen ten opzichte van zijn voorganger:

  • zes individuele cartridges nemen de plaats in van één gecombineerde kleurencartridge
  • mogelijkheid om CD’s te bedrukken
  • randloos printen
  • afdrukken direct via de camera (PictBridge)
  • nog frissere kleuren
  • sterk verbeterde zwart/wit weergave
Met een adviesprijs van € 399.- inclusief BTW is de printer zo’n € 250.- goedkoper dan de 1290S en de R1800. Even Googlen en ik heb hem voor € 314.- binnen drie dagen in huis (inclusief BTW en verzendkosten: www.fotovideoboom.nl).

Printerdriver instellingen op de pc (klik op plaatje voor een vergroting)

Driver installeren, USB2 kabel aansluiten (niet meegeleverd), en na een paar aanpassingen in de printerdriver rolt er razendsnel en bijna geruisloos een perfecte proefafdruk uit, niets meer aan doen!

Het uiterst kritische grijsverloop onderaan mijn testbestand ziet er volkomen neutraal en continu uit, zonder de typerende kleurverschuivingen (vaak rood of groen) in de 80% partijen. Dit is exact de printer waar ik op zat te wachten.

Als je niet groter dan A3+ moet printen heb je niets anders nodig. De meerwaarde van de 4800 met zijn negen peperdure inkttanks zie ik niet, ook omdat hij geen perfecte glans kan waarmaken. Kortom, de 1400 lijkt een cadeautje voor fotografen; beloning voor vele jaren trouwe dienst?

De printerdriver ziet er op de Mac wat anders uit dan op de PC. Na even speuren blijken de mogelijkheden echter hetzelfde. Het juiste kleurprofiel wordt ingesteld op het moment dat je de papierkeuze maakt. Het is daarom essentieel origineel Epson papier en inkt te gebruiken als je het tenminste simpel wilt houden.

Printerdriver instellingen op de mac (klik op plaatje voor een vergroting)

Als fotograaf dien je wat veranderingen in de instellingen van de driver aan te brengen:

Kies onder >‘kleurbeheer’ voor de ‘Epson standaard’ modus en ‘Gamma 1.8.’ Bij >‘printerinstellingen’ stel je de papiersoort in: kies voor ‘geavanceerd’ en schakel de ‘high speed’ optie uit. Onder >‘kleurbeheer’ kies je ‘kleurcontrole.’ Als kwaliteit kies je ‘foto.’ ‘Foto RC’(‘beste foto’ op de PC) belooft een nog betere kwaliteit die echter niet of nauwelijks zichtbaar is in het eindresultaat maar wel tot vertraging leidt. Geef de veranderingen nu een naam, bewaar die onder >‘instellingen’ en kies hem vervolgens als standaard printer onder >‘instellingen.’

O ja, Epson heeft nog een toegift: de 1400 is minstens drie keer zo snel als de 1290S!

Feddo van Gogh
| 27-09-2007
Boeken algemeen