Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Reviews

Smile detection

Olympus FE-280: breng de camera aan het lachen

Sony en Olympus brengen cameraatjes uit die automatisch een foto maken als je tegen ze lacht. Is het een grap, is het om te huilen, of...

Hij moet op menig Japans feestje de gangmaker zijn geweest: de Konica Kampai. Een eenvoudige kleinbeeld compactcamera die reageerde op de sterkte van feestgedruis. Produceerde je met elkaar genoeg decibellen, dan maakte hij automatisch drie foto’s achtereen.

Het speciale statiefje liet de camera dan in drie richtingen fotograferen: links, recht vooruit, en rechts. Ongetwijfeld zal het gezamenlijk proberen de camera tot fotograferen te brengen veel lol hebben gegeven. Kampai betekent overigens proost.

Gulle lach

Eerst stond ik er sceptisch tegenover. Wisten ze nu al niets beters meer te verzinnen, die fabrikanten, terwijl de digitale fotografie nog maar net uit de startblokken is? Omdat veel compactcamera’s nog verre van perfect zijn is het toch beter energie in serieuzer zaken te steken? Maar ik ben om. Mensen die anders alleen maar als een stijve hark te vereeuwigen zijn, staan nu met een gulle lach op de foto. Een foto, waar ze meestal heel content mee zijn.

Het werkt als volgt. Je kiest eerst het onderwerpsprogramma ‘Lachen’. Neem je nu iemand in beeld, dan zal de camera normaal gesproken herkennen dat er een gezicht in beeld is. Daar zet hij dan een groen kadertje omheen, om aan te geven dat hij daarop gaat scherpstellen. Je laat de ontspanknop onberoerd. Verandert de gezichtsuitdrukking binnen het kadertje nu in een lach, dan klinkt er een piepsignaaltje en maakt de camera drie opnamen snel achtereen.

Big smile

Je moet wel dúidelijk lachen, anders gebeurt er helemaal niets. Het gaat het beste als er redelijk veel licht is, ’s avonds binnenshuis gaat het al minder goed.

En om technische fouten te voorkomen kiest de camera graag voor korte tijden en kleine diafragma’s, en om dat te bereiken gaat hij regelmatig met ISO 1600 tot 3200 aan de slag.

Er wordt dan noodzakelijkerwijs een gigantische ruisonderdrukking in stelling gebracht die tamelijk desastreus is voor scherpte en detaillering.

De kwaliteit valt dus een beetje tegen. Maar goed, het is ook een cameraatje van € 199,- (8MP, 3x zoom, klein en plat).

Opname met de Olympus FE-280 d.m.v. het ingebouwde Lachen-programma.

L. Polder
| 21-09-2007
lifestyle