Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nieuw topmodel Hasselblad

De vorig jaar uitgebrachte H3D wordt alweer vervangen door de H3D-II. Geen revolutionaire, maar wel zinvolle verbeteringen.

Hasselblad, dat was zoiets als vroeger ‘Das Haus’ in autoland (Mercedes). Degelijk, een en al kwaliteit, maar ook niet erg flitsend. Sinds het legendarische Zweedse kwaliteitsmerk, tot op het maanoppervlak bekend (er ligt nog een setje, vergeten door astronauten), enkele jaren geleden is overgegaan in handen van angry young Deens management, is er veel veranderd. De knop is helemaal om naar digitaal, en als er een half jaar oud model een upgrade heeft ondergaan, spreken ze trots van een volgende generatie. Maar dat is vast de schuld van een ongetwijfeld even angry en young PR-bureau.

3 inch monitor

Maar laten we eerlijk zijn: de wijzigingen zijn interessant. De op de Photokina gelanceerde H3D is op een aantal punten aantrekkelijker gemaakt en wordt per onmiddellijke ingang vervangen door de H3D-II. Meest in het oog springend is toepassing van een grotere lcd-monitor (3 inch), helderder en zuiniger dan z’n voorganger. Nieuw is ook de snellere menutoegang via het draaiwiel op de handgreep. Verder kwamen er separate knoppen voor ISO- en witbalansinstelling. Echt zinvolle verbeteringen.

GPS

Hoe lager de temperatuur van de beeldsensor, des te lager is het ruisniveau. Goed nieuws daarom dat Hasselblad de koeling van de ccd verbeterde. Het blijft een passief koelsysteem, maar het koelelement is zodanig met het chassis verbonden dat de warmte beter wordt afgevoerd.

Verder is de camera uitgerust met een GPS-locator, die de exacte geografische positie aan de opname-informatie toevoegt. Zonder extra werk zijn de gemaakte opnamen hiermee geschikt voor verwerking in een database waarin op GPS-coördinaten kan worden gezocht. Met het oog hierop is in de Hasselblad Phocus software een link naar Google Earth verwerkt.

39, 31 en 22 MP

De H3D-II is leverbaar in drie resolutieversies: 39 megapixels (max. ISO 400), 31 megapixels (max. ISO 800) en 22 megapixels (max. ISO 400). De resolutie wordt bepaald door het type achterwand dat je gebruikt, dus overstappen is mogelijk. Opnameformaat is 48 x 36 mm (44 x 33 mm voor de 31 MP versie), tweemaal zo groot als het fullframe van de Nikon D3 en de Canon-1ds Mark III.

Voor de lezers die het digitale middenformaat niet kennen: zet zo’n Hasselblad aan je oog en je bent meteen zwaar onder de indruk van het grote supergedetailleerde zoekerbeeld, veel en veel groter dan de op kleinbeeld gebaseerde fullframe topmodellen.

Door de geringe scherptediepte (komt voort uit het grote opnameformaat) kun je zeer gedoseerd met scherp en onscherp spelen. Je kunt, door de hoogwaardige objectieven en het grote beeldformaat, rekenen op scherpe, zeer gedetailleerde beelden.

Om een zo hoog mogelijke kwaliteit te bereiken vindt automatische correctie van chromatische aberratie plaats. Nieuw is dat ook vignettering automatisch wordt gecorrigeerd, bij gebruik van Hasselblad HC en HCD objectieven.

L. Polder
| 21-09-2007
Boeken algemeen