Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nieuwe lichtkanjers van Fujifilm

Fuji’s eigen ccd-techniek oogst onder kenners veel lof. Terecht, want in de wereld van de compactcamera’s levert dit merk zonder meer de beste prestaties bij hoge ISO-waarden. En er is meer dat de Fujifilm compacts interessant maakt, zie de nieuwe modellen die dit najaar zullen verschijnen.

Fujifilm F47fd, de snelle opvolger van de F40fd. Verschil: 700.000 pixels.

Compactcamera’s worden tegenwoordig geleverd in voor- en najaarscollecties. Ook bij Fuji volgen de modellen elkaar snel op. Sneller dan nodig is. Neem nu de Finepix F40fd. Die werd vlak voor de zomervakantie, na nog geen half jaar op de markt te zijn geweest, alweer opgevolgd door de F47fd.

Verschil? De resolutie gaat van 8,3 naar 9 miljoen pixels. En dat is zo ongeveer alles. Nou was er aan die camera eerlijk gezegd ook niet zo gek veel te verbeteren. Een zeer goed objectief (3x zoom) en bijzonder weinig beeldruis. ISO 800 ziet er nog bijzonder gaaf uit, uniek voor een compact. Bij behoud van de volle resolutie gaat hij tot ISO 2000. Ook in die hoogste stand is de ruis veel minder dan bij andere merken, maar toch wel zo sterk dat er een flinke ruisonderdrukking op wordt losgelaten. Dat leidt tot een wat wasachtig effect.

Bij kleine printformaten is deze stand echter nog steeds bruikbaar. Vrijwel alle Fujifilm camera’s hebben een stand ‘Natuurlijk licht’, waarin de flitser uit blijft en de ISO-waarde zonodig wordt opgevoerd. Tot welke bovengrens dat gebeurt kun je instellen.

Natuurlijk licht

Bijzonder is ook de stand ‘Natuurlijk licht plus Flits’, waarin elke keer twee opnamen direct achtereen worden gemaakt: één met en één zonder flits. Ze verschijnen na afloop even naast elkaar op het scherm. Bij vergelijking achteraf valt vaak op dat ook de geflitste foto’s er erg goed uitzien, omdat er zeer subtiel wordt geflitst.

Fujifilm F50fd: niet de opvolger van de F47fd, die wat uitgebreidere instelmogelijkheden heeft. Wel heeft deze het grootste aantal pixels in de compactlijn: 12 MP.

De letters fd staan voor face detection. Om te voorkomen dat minder handige fotografen de camera per ongeluk op de achtergrond laten scherpstellen, stelt de camera automatisch scherp op gezichten die hij in het beeld detecteert. Het werkt nog vrij goed ook.

Door hun goede prestaties bij hoge ISO-waarden is beeldstabilisatie bij de Fuji camera’s minder hard nodig, omdat je ook bij weinig licht met relatief korte sluitertijden kunt werken. Maar de markt vraagt er wel om: veel concurrenten hebben het. Daarom heeft de nu net aangekondigde F50fd een heuse optische beeldstabilisatie. En dat betekent dat je bij slechte lichtomstandigheden nóg meer mogelijkheden hebt om goede foto’s zonder flits te maken.

In dit model past Fuji de nieuwste versie van de gezichtsherkenningstechniek toe, die ook automatisch scherpstelt op gezichten die niet recht in de camera kijken. En doordat dit systeem de locatie van gezichten in een foto kent, corrigeert de camera meteen de rode ogen. De vervelende, vertraging opleverende voorflits is daarmee overbodig.

De Finepix Z100fd is nog geen 2 cm dik. Het 5x (!) zoomobjectief staat er rechtop in en kijkt via een prisma naar buiten.

De met een 3x zoom uitgeruste F50fd maakt ten opzichte van F47fd een aardige resolutiesprong (12MP). Of er onderaan de streep kwaliteitswinst is ten opzichte van de F47fd valt te betwijfelen, want er zal veel kunst- en vliegwerk nodig zijn om de beeldruis van de kleine pixels te verdoezelen. Bij volle resolutie gaat hij tot ISO 1600, bij 6 MP tot ISO 3200 en bij 3 MP tot ISO 6400. De F50fd is compact maar ook goed hanteerbaar, en heeft een forse accu waarmee je lang kunt doorfotograferen. Adviesprijs € 299,-.

Zeer plat en 5x zoom

De camera’s in de Z-serie munten uit door hun buitengewoon compacte afmetingen. Ze zijn zeer plat en voorzien van een groot scherm, dat bijna de hele achterzijde in beslag neemt. Dat komt de hantering niet ten goede, maar dit zijn wel camera’s die je moeiteloos bij elke gelegenheid kunt meenemen.

Verkrijgbaar in diverse kleuren, bedoeld voor een jong publiek, de Finepix Z10fd.

Met de Z100fd (8 MP) is het zoombereik in deze klasse verlengd van 3x naar 5x. Dat is heel knap, want het gaat hier om een slechts 19,8 mm dik cameraatje. Het objectief staat er rechtop in en kijkt via een prisma naar buiten. Het blijft dus altijd binnen de body. Het zoombereik loopt omgerekend van 36 tot 180 mm, ongelooflijk voor een toestelletje dat zó in je borstzakje gaat. De verdere specs mogen er zijn: optische beeldstabilisatie, ISO tot 1600 en gezichtsdetectie. Adviesprijs € 299,-.

De Z10fd is een vereenvoudigde versie, met 3x zoom. Prijs slechts € 199,- terwijl je volop profiteert van Fuji’s sensortechniek

27-486 mm zoom

Ook in de klasse van de hybride modellen is Fujifilm succesvol. Het gaat hier om camera’s met een groot zoombereik en een lcd-zoeker, te gebruiken als een reflex, maar feitelijk werkend als een compactcamera. De nieuwe S8000fd is qua concept gebaseerd op de populaire S5700. Het zoombereik is echter duidelijk groter: geen 10x, maar 18x.

Meer groothoek en meer tele, het bereik is vergelijkbaar met 27- 486 mm op kleinbeeld. Om dit goed uit de hand te kunnen gebruiken werd een optische beeldstabilisatie toegepast.

8 Miljoen pixels, 4 Miljoen bij ISO 3200 en 6400 (!). Ook hier vinden we gezichtsdetectie, en automatische rode-ogencorrectie. Adviesprijs € 399,-. Net als bij de andere Fujifilm camera’s is de ontspanvertraging zeer kort, ook iets waarmee Fuji zich nadrukkelijk in de compactmarkt onderscheidt.

De Fujifilm Finepix S8000fd: alles inéén, 18x zoom, 410 gram. Exclusief de 4 penlightbatterijen, waar hij heel zuinig mee omgaat.

L. Polder
| 20-09-2007
lifestyle