Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Actueel

50 jaar dijkverbinding Marken in beeld

foto: J.D. Noske, ANP Photo
De eerste ijsco zondag op Marken, in 1936.

Op 17 oktober 1957 werd het laatste gat gedicht in de dijk die Marken met het vasteland verbindt. Volgende maand wordt herdacht dat Marken vijftig jaar geleden ophield te bestaan als eiland. Het historisch fotoarchief van het ANP laat een collectie van foto's van Marken zien.

De foto's tonen een tijdsbeeld van voor en na de dijksluiting. De oudste foto uit het archief dateert uit circa 1926: twee jonge meisjes bij de kerk van Marken. Daarnaast beelden van de manier waarop de bewoners zich wisten te redden tijdens de talrijke overstromingen die het eiland teisterden voordat de aanleg van de Afsluitdijk een eind maakte aan de invloeden van het Zuiderzeewater.

Ook de laatste werkzaamheden aan de dijk en de officiële opening twee jaar later zijn in het archief terug te vinden. Daar bovenop nog talrijke foto's van de inwoners in hun klederdracht, de markante vuurtoren 'het Paard van Marken' en straatbeelden van het schiereiland.

Het ANP Historisch Fotoarchief stelt zijn unieke cultuurbezit aan historische foto's via www.anpfotoarchief.nl gratis beschikbaar aan het publiek. Het gaat om een bijzondere collectie nieuwsfoto's van 1900 t/m 1996.

Redactie
| 17-09-2007
lifestyle