Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Panasonic Lumix DMC-L10

Nieuwe, conventionelere DSLR

Panasonic introduceert de Lumix DMC-L10, een 10 MP digitale reflex met live view en antidust. Natuurlijk is het een camera voor het four thirds systeem, cropfactor 2.

De Panasonic Lumix L-1 (7,5 MP) zal het na de introductie van het nieuwe model niet lang meer maken. Hij was baanbrekend door z’n live view, z’n directe bediening als bij een conventionele reflex, en het eigenwijze ingebouwde flitsertje dat ook schuin omhoog kon worden gericht. Hij viel op door de op z’n vriendelijkst gezegd opmerkelijke vormgeving: hij moest er een beetje als de Leica meetzoekercamera uitzien.

Leica en Panasonic werken samen en de camera werd ook als eerste digitale Leica reflex op de markt gezet. Kritiek kreeg de kleine zoeker. Maar het gestabiliseerde 2,8-3,5/14-50 mm objectief was eigenlijk in z’n eentje al reden genoeg om met deze camera te gaan fotograferen.

Het nieuwe model, de L10 is uiterlijk een stuk orthodoxer. Hij ziet er uit als een doodgewone reflex, een beetje saai zelfs. Vermoedelijk deelt hij sensor, spiegelhuis en stofverwijdering met de Olympus E-410. Live view is er ook, beeldstabilisatie niet. Panasonic houdt dat laatste liever in de objectieven (waar het effect ook groter is), terwijl systeembroeder Olympus het met de E-510 in de body heeft zitten.

Het lcd-scherm is draaibaar

Het nieuwe model wordt flink wat goedkoper, vermoedelijk wordt de prijs zo’n € 1300,-. De lagere prijs is mede te danken aan het minder lichtsterke standaardobjectief, de Leica D Vario-Elmar 14–50mm/F3.8–5.6/Asph Mega OIS. Dit objectief is ook geschikt voor de nieuwe contrastscherpstelling via de Live Mos beeldsensor, toepasbaar bij live view. Panasonic heeft het over een Hybride Scherpstelsysteem, omdat je bij live view kunt kiezen tussen contrastscherpstelling en fasedetectie (het conventionele AF-systeem van een reflex, werkend met speciale AF-sensoren). Het lcd-scherm is trouwens draaibaar, zodat het in elke camerapositie goed zichtbaar is: een belangrijke toevoeging aan de live view-functionaliteit! En het past z’n helderheid automatisch aan de omgeving aan. De reflexzoeker, werd – gelukkig – groter.

Bijzonder voor een DSLR is ook de mogelijkheid een afwijkend opnameformaat te kiezen: standaard is de breedte/hoogteverhouding 4:3, maar je kunt ook kiezen uit 3:2 en 16:9. Dat hij ook gezichtsherkenning heeft (automatisch op gezichten scherpstellen, zodra hij ziet dat er gezichten in beeld zijn) brengt Panasonic zelf als een van de grote features. O ja, en met deze DSLR kun je ook filmen.

Meer info: www.panasonic.nl

L. Polder
| 07-09-2007
Boeken algemeen