Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Sony Alpha 700

Complete, robuuste prosumer-DSLR

De Sony reflexlijn schreeuwde om een hoger geklasseerd model dan de Alpha 100. Kan de Alpha 700 de strijd met de concurrentie aan?

Er werd al lang over gesproken. Dit zou de eerste echte Sony zijn – de Alpha 100 is immers een licht opgewaardeerde Konica Minolta 5D. Wel, als je het zo bekijkt, dan val je van de specs van de Alpha 700 niet achterover. Hij scoort gewoon hoog, zeer hoog zelfs, en doet dus volop mee in de middenklasse. Opzienbarend is hij echter al niet meer.

Maar je kunt het ook anders benaderen. Het huidige model, de Alpha 100 is een aantrekkelijke amateurcamera die heel veel te bieden heeft: onder meer ingebouwde beeldstabilisatie en antidust, functies waar sommige concurrenten nog niet eens aan toe zijn. Maar daarboven moest er een professioneler model komen. Zo bezien is de Alpha 700 precies de camera die nodig was om de Sony reflexlijn uit te breiden. Met een magnesiumlegering body en chassis, met een spatwaterbestendige constructie. Een sluiter (tot 1/8000, synchronisatie tot 1/250) die tot 100.000 foto’s is gegarandeerd. Met een extra sterke scherpstelmotor en een verbeterde autofocus met 11-scherpstelpunten. Een flitskabelcontact, ISO tot 6400, een nieuwe 12 MP CMOS en een groot lcd-scherm (3 inch) met 921.000 beeldpunten. Dan pak je uit met een zeer serieus te nemen camera.

Antishake met extra winst

De beeldstabilisatie werd onder handen genomen. Gaf die in praktijk een winst van 2 à 3 sluitertijdstoppen, nu komt daar nog een stop bij. Als dat wordt waargemaakt evenaart Sony hiermee de in objectieven toegepaste stabilisatiesystemen. Dat is dan een stevige troef tegenover Canon en Nikon, waar je bij elk objectief opnieuw voor stabilisatie moet betalen. De zoeker werd helderder, door toepassing van een prisma in plaats van een set porrospiegels. Het beeld is ook groter.

Maximale opnamesnelheid werd 5 bps (tegen 3) en het is nu mogelijk 17 RAW-bestanden achtereen te schieten (tegen 6). Sony past een dubbele kaarteenheid toe, voor 1 CF-kaart en 1 Memory stick.

Gradaties

De Dynamic Range Optimizer van de Alpha 100 werd opgewaardeerd. De fotograaf krijgt meer beïnvloedingsmogelijkheden en een ruimer bereik. Bovendien kun je DRO-bracketing toepassen, waarbij van één opname drie varianten worden gemaakt, met elk een eigen gradatiecurve. Ook dat klinkt aantrekkelijk. Handig is verder dat je kunt kiezen uit een aantal stijlen (combinaties van instellingen), waarbij je er ook zelf een aantal kunt toewijzen. Voor het afspelen levert de Apha 700 HDTV-kwaliteit.

Als standaardobjectief wil Sony er een interessante nieuwe zoom bij gaan leveren: 3,5-5,6/16-105 mm (24-157,5 mm in kleinbeeld). Verder komt er een 3,5-6,3/18-250 mm zoom en een nieuwe 4,5-5,6/70-300 mm met ingebouwde ultrasonic wave motor.

De Sony Alpha 700 is absoluut state-of-the-art, en er is feitelijk nog verrassend veel Minolta in terug te vinden (menu’s, AF-hulplicht, oogstart, layout, ergnonomie). De verwachte adviesprijs voor de body is € 1399,-. Levering waarschijnlijk vanaf half/eind oktober.

L. Polder
| 14-09-2007
lifestyle