Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

De nieuwe D300

De D3 trekt veel aandacht, maar in z’n slipstream schittert de nieuwe D300. Gebaseerd op de D200, maar veel moois van de D3 aan boord.

De D300. Is het doek voor de D200 dan nú al weer gevallen? Lijkt zeer onwaarschijnlijk, want er zit een aardige prijskloof tussen. Maar daarvoor biedt de D300 wel veel extra’s. Antidust bijvoorbeeld. En hij heeft live view plus een uiterst geavanceerd AF-systeem, afkomstig van de D3. Dat geldt ook voor het lichtmeetsysteem, dat zodanig werd verbeterd dat het te gebruiken is voor scèneherkenning en AF-ondersteuning.

Het grote, 920.000 beeldpunten tellende LCD-scherm biedt het maximum aan kijkgenot en bewijst zijn diensten ook bij de live view functie.

Groot AF-veld

De D300 heeft hetzelfde AF-systeem als de D3. Maar de sensor van de D300 is kleiner, en dus... beslaat het scherpstelveld een groter deel van het totale beeld. Dat is leuk, want de mogelijkheden om een verplaatsend onderwerp binnen het beeld automatisch scherp te houden pakken zo extra gunstig uit. Tel daarbij de opnamesnelheid van 6 bps (zelfs 8 met het Multi Battery Pack MB-D10) en je snapt dat het hier gaat om een camera die ook de professional kan interesseren.

De AF-prestaties en het snelle transport van het voorproductiemodel maakten veel indruk, evenals het 920.000 beeldpunten tellende LCD-scherm (3 inch) met tweevoudige live view functie. Een dijk van een camera, beduidend compacter dan de D3, maar ook met een stevige kwaliteitsuitstraling. Net als de D200 is hij beschermd tegen vocht en stof. De sluiter is getest tot 150.000 opnamecycli.

ISO 3200

Qua ISO-prestaties pakt de D300 ook uit: de CMOS-sensor met 12,3 miljoen pixels heeft een ISO-bereik van 200 tot 3200, dat met een extra Lo- en Hi-stand wordt uitgebreid naar 100 aan de onderkant en 6400 aan de top. Nikon beweert dat de sensor is gebaseerd op dezelfde techniek als de sensor van de D3. Hij heeft in elk geval wel de 14 bit A/D-conversie.

De D300 biedt dezelfde netwerkmogelijkheden als de D3, dus er kunnen maximaal 5 fotografen tegelijk binnen een netwerk aan de slag zijn. Een beeldredacteur ziet via de draadloze verbinding wat ze maken en haalt draadloos binnen wat hij nodig heeft.
Ook de AF-fijncorrectie per objectief, ter correctie van front- of backfocus, heeft hij van de D3. De deelnemers van de front- en backfocusdiscussies op de internetfora kunnen dus hun lol op.

Nikon gaat uit van een adviesprijs van € 1949,-, levering vanaf november.

L. Polder
| 29-08-2007
lifestyle