Thank you! Your submission has been received!

Oops! Something went wrong while submitting the form :(

Hardware

Nikon D3 fullframe, ISO 25.600, live view en 9 bps

Het is zover, Nikon doet ook mee in de fullframe-sector. En met veel ambitie! Met een veelbelovend concept, dat de voordelen van fullframe optimaal lijkt uit te buiten. De specs gaven al reden tot groot enthousiasme, een korte hands-on kennismaking nog veel meer. O ja, hij komt in november, adviesprijs € 5199,-.

De Nikon D3

12,2 MP op 24 x 36 mm? Dat levert grote pixels op, en dus hoge ISO-verwachtingen! En ja hoor, het ISO-bereik van de Nikon D3 loopt van ISO 100 tot 25.600! Dat heeft Nikon heel goed gedaan. Niet gaan voor de resolutie-hoofdprijs, maar voor praktische toepasbaarheid en snelheid. De top-transportsnelheid ligt daarbij toch nog op maar liefst 9 bps (FX-formaat, dat is de naam die Nikon voor fullframe hanteert).

Een ISO-bereik van ISO 100 tot 25.600!

Sensor

De goede gevoeligheidsprestaties werden onder meer bereikt door toepassing van grotere lichtgevoelige elementjes op de sensor, met kleinere tussenruimten. Op de sensor is een laag microlensjes geplaatst, die het licht zodanig opvangen en bundelen, dat het wanneer dit op het oppervlak valt daadwerkelijk wordt benut.

Eerste impressies met een sample camera (tijdens de persconferentie), waar je eigenlijk nog geen oordeel op mag baseren (hij komt in november op de markt), lieten verrassend schone beelden zien op zelfs 3200 ISO. De ruisonderdrukking voor hoge ISO was daarbij ingeschakeld, storend detailverlies leek niet aan de orde. Het zijn vluchtige eerste indrukken, maar in elk geval: dat belooft wat.

Nikon past een CMOS-sensor toe met een twaalfbaans-uitlezing (bij de D2-camera’s worden per keer vier sensor-rijen gelezen, hier gaat het 3x sneller).

Helder beeld

Wat met de camera in handen ook direct opviel: die zeer royale, heldere zoeker. Ondanks z’n grootte goed overzichtelijk en een prachtbeeld dat uitnodigt tot fotograferen. Ook erg mooi is het LCD-scherm achterop, zonder meer het mooiste dat ooit op een camera is toegepast: liefst 920.000 beeldpunten. Je kijkt niet naar een beeldscherm, maar naar een foto.

De letters FX staan voor het ‘nieuwe’ beeldformaat van Nikon. De functieknop linksonder is programmeerbaar. Een van de functies die je eronder kunt zetten is de elektronische waterpas, die in de zoeker aangeeft of je de camera al dan niet scheef houdt.

Dat scherm heeft een belangrijke functie voor het volgende Nikon nieuwtje op deze camera: live view. Net als bij een compactcamera kun je het beeld vooraf op het lcd-scherm beoordelen. Daarvoor moet natuurlijk wel de spiegel omhoog en de sluiter open. En dat heeft tot gevolg dat het AF-systeem in principe buiten werking is. Daar heeft de D3 twee oplossingen voor. De eerste is autofocus op basis van contrastmeting op de sensor. De meting vindt plaats in een klein kadertje, waarvan je de positie helemaal vrij kunt bepalen. Deze methode werkt zeer precies, maar vraagt wel enige insteltijd. Daarom is dit de methode voor gebruik vanaf statief. In de actiestand klapt de spiegel even heel snel in z’n normale stand en in een fractie van een seconde wordt de scherpstelling bepaald. Je bent dus even heel kort je beeld kwijt, maar kort genoeg om deze actiestand goed hanteerbaar te houden.

51 AF-velden

In een royaal veld centraal in beeld zijn 51 AF-sensoren geconcentreerd, waarvan er 19 als kruissensor zijn uitgevoerd. Die 19 zijn alle in het midden van het AF-veld gecentreerd. Opvallend is het gemak waarmee de scherpstelling in staat is een onderwerp in beeld te volgen. Je ziet de AF-sensors verspringen en de scherptecontrole van elkaar overnemen. Het systeem laat zich niet makkelijk van de wijs brengen: wordt het zicht op het onderwerp kort belemmerd, dan slaat het AF-systeem niet meteen op hol.

Rechts van de CH-stand (continu plus hoogste snelheid) zit de instelling LV, voor live view. Vooral voor studiowerk een zeer aangename functie: de fraaie LCD-monitor fungeert als het matglas van je studiocamera en je kunt het AF-punt naar elke positie in beeld verplaatsen. Gebruik je je laptop als monitor, dan bepaald je het scherpstelpunt met de muis.

De D2-modellen hebben deze functie ook, maar hier werd een duidelijke verfijning bereikt. Het systeem krijgt extra informatie van de lichtmeetsensor. Deze oude bekende, met 1005 pixels, werd van een microlenzenoppervlak voorzien, waardoor hij scherper 'ziet' en zinvolle ondersteunende info aan het AF-systeem kan geven.

Die verbeterde licht- en kleurmeetsensor wordt ook benut voor herkenning van de opnamesituatie. Die informatie wordt meegewogen bij de bepaling van de witbalans. Het witte opaal-kapje op het prisma is dan ook verdwenen.

Het AF-systeem kan qua werking volledig op de wensen van de gebruiker worden ingesteld. Er is zelfs een back- en frontfocuscorrectie mogelijk, per Nikon objectief instelbaar. Plaats je een objectief, dan herkent de camera het en wordt de ooit ingevoerde correctie gehanteerd.

Ook 4x5 en DX

Nikon ziet de D3 beslist als meer dan een reportagecamera. Dat wordt onder meer onderstreept door het extra opnameformaat van 5:4 (lengte:hoogte), het formaat van technische studiocamera’s. En er is nog een formaatkeuze: je kunt de camera ook als DX-camera gebruiken, dus met het kleinere beeldformaat als de Nikon-modellen tot nu toe. Je krijgt dan de cropfactor van 1,5x (plezierig voor tele-opnamen), en de snelheid gaat naar 11 bps. De resolutie daalt dan naar 5,1 MP. Natuurlijk wordt daar inmiddels alweer over gezeurd: het zou te weinig zijn. Doordenkers verheugen zich vooral dat er nu ook een DX-alternatief is dat door de relatief grote pixels en modernste CMOS-techniek tot ongekende prestaties komt.

Plaats je een DX-objectief op de camera, dan vindt automatische omschakeling plaats en wordt het niet gebruikte deel van het zoekerbeeld lichtgrijs getint. Daar kun je dus zien wat er buiten je opnameveld plaatsvindt.

Het opaalwitte meetvlakje op het prismahuis is er niet meer. De rgb-sensor met 1005 pixels werd zodanig opgewaardeerd dat hij kan worden gebruikt voor scèneherkenning en een adequate bepaling van de witbalans.

Curves

De D3 kent een actieve uitvoering van de D-Lighting, die JPEG’s produceert aan de hand van een zelf op te geven curve.
Veel parameters zijn zeer sterk naar eigen smaak instelbaar en kunnen in een gebruikersprofiel worden opgeslagen. Een aantal van deze beeldinstellingen, zoals Nikon ze noemt, is standaard aanwezig, maar het is ook mogelijk eigen instellingen te ontwikkelen. Ze kunnen op de geheugenkaart worden opgeslagen en zo zelf worden uitgewisseld naar andere body’s, al dan niet van dezelfde gebruiker.

De D3 is zeer vergaand beschermd tegen stof en vocht.

Draadloze beeldregie

Met de nieuwe draadloze transmitter WT-4 is het mogelijk een netwerk van camera’s op te zetten, waarin een fotoredacteur tijdens een evenement kan zien welke foto’s zijn fotografen hebben geschoten en ophalen wat hij direct wil gebruiken.
De transmittter is verder geschikt voor het draadloos verzenden en delen van foto’s en voor het op afstand bedienen van de camera.

Snel en sterk

Natuurlijk is de 3D gewapend tegen vocht en stof. De body, het chassis en het spiegelhuis zijn uit een magnesiumlegering gemaakt. De sluiterlamellen, zijn uit Kevlar en koolstofvezel gemaakt. Zeer licht, zeer sterk (tijden tot 1/8000 s, synchronisatie tot 1/250 s) en goed voor een lange gebruiksduur: hij is getest tot 300.000 opnamecycli.

Optiek

Om te onderstrepen dat fullframe serious business is introduceert Nikon een 2,8/14-24 mm objectief (€ 2049,-). Denk erom, voor 24x36 mm dus, en dan zijn dit erg spectaculaire waarden. Je ziet dat de nieuwste optische technieken van stal moesten worden gehaald om DX objectieven te maken (met name om het groothoekgat te vullen). Die technieken schijnen dit fullframe-objectief tot ongekende prestaties te brengen, maar daarvan hebben we nog geen bewijs gezien. Als nieuwe standaardzoom brengt Nikon de 2,8/24-70 (€ 1949,-). Verder brengt Nikon drie VR-teles uit: 2,8/400 m, 4/500 mm en 4/600 mm. Prijzen respectievelijk € 10.299,-, € 8999,- en € 10.899,-.

L. Polder
| 28-08-2007
lifestyle